TOTUL DESPRE CUPEROZĂ: CUM ÎNGRIJIM TENUL CU ROȘEAȚĂ ȘI VINIȘOARE DILATATE

Atunci când suntem expuși la căldură sau frig ori trecem printr-o serie de emoții (neliniște, rușine, furie), pielea noastră răspunde la acești stimuli prin dilatarea vaselor de sânge de pe față. Acest fapt permite sângelui să curgă prin ele. Pe scurt, ne înroșim. După ce nu mai suntem expuși acestor stimuli, vasele revin la forma lor obișnuită, iar roșeața dispare. Există, însă, persoane care au aceste vase de sânge destul de slăbite, spre urmare ele nu se vor comprima la fel de repede sau deloc, provocând roșeață de lungă durată, ceea ce inseamnă că aceste persoane suferă de cuperoză.

Ce este cuperoza și care sunt simptomele?


Cuperoza este o afecțiune cronică a pielii ce apare, de regulă, pe obraji, nas, frunte, bărbie, la persoanele cu pielea albă, debutul bolii având loc în cele mai multe cazuri după vârsta de 30 de ani. Femeile sunt mai predispuse la a avea cuperoză.


Pielea afectată de cuperoză este în permanență roșie și pe față se văd vinișoare dilatate. De asemenea, pot apărea senzații neplăcute cum ar fi înțepăturile sau arsurile, pielea poate fi uscată, cu sensibilitate crescută.


De ce apare cuperoza?


Cauzele declanșării bolii nu sunt încă pe deplin cunoscute, însă există câțiva factori de risc care favorizează apariția cuperozei:


  • schimbările bruște de temperatură
  • menopauza
  • tratamentul cu corticosteroizi
  • consumul de tutun și alcool
  • arsurile solare frecvente (sunt afectate vasele și bariera de protecție a pielii)
  • factorii genetici

De asemenea, de vină poate fi și infecția gastrică cu bacteria Helicobacter Pylori, dar și prezența în exces pe piele a Parazitul Demodex folliculorum.


Îngrijirea pielii cuperozice


Întrucât nu există un tratament care să vindece boala, se pune accent pe ameliorarea simptomelor. Se stabilește o schemă de îngrijire a pielii care să conțină creme emoliente hipoalergenice cu minimum SPF30, noncomedogenice, fără parfum, create special pentru pielea sensibilă.


Se recomandă evitarea expunerii la soare fără cremă de protecție și eliminarea produselor de îngrijire ce sunt astringente sau mentolate.


Pentru îngrijirea de zi cu zi se pot folosi produse dermato-cosmetice destinate pielii cuperozice, cum sunt:


Ruboril Expert Intense de la Isis Pharma – cremă concepută pentru pielea cu eritro-cuperoză, reduce eficient roșeața locală și iluminează micile vase vizibile. Calmează, hidratează și protejează pielea de agresiunile externe.


Metrocreme de la Ivatherm – conține ceai verde care, datorită polifenolilor, are proprietăţi antioxidante şi calmante. Este recomandată în tratamentul roşeţei cutanate şi al inflamaţiei feţei.


Rosederm de la Ivatherm – îngrijeste pielea sensibilă cuperozică cu roşeaţă localizată şi microcirculaţie cutanată aparentă. Totodată, crema este hidratantă şi nutritivă, ajutând pielea să-şi regăsească echilibrul fiziologic.


Crema hidratantă Azelac de la Sesderma - ideală pentru îngrijirea zilnică a pielii sensibile cu roșeață. De asemenea, ingredientele active au efect calmant, acțiune hidratantă, de reglare a sebumului și anti-îmbătrânire.


Cremă hidratantă de noapte Redness Control de la Cetaphil - special concepută pentru pielea sensibilă predispusă la roșeață, oferă hidratare continuă pentru a reduce aspectul de roșeață din cauza uscăciunii de peste noapte.

În unele cazuri se poate prescrie tratament medicamentos cu antibiotice.


De asemenea, persoanele ce suferă de cuperoză trebuie să evite temperaturile extreme, băuturile fierbiți, mâncarea picantă, alcoolul, efortul fizic deoarece acestea pot înrăutăți simptomele. 

Comentarii