Indulcitorii sunt considerati inlocuitori ai zaharului si sunt preferati de persoanele care urmeaza un regim cu deficit caloric dar si de persoanele cu diabet. Exista doua tipuri de indulcitori: artificiali si naturali.

Printre indulcitorii artificiali se numara aspartamul, sucraloza, acesulfamul de potasiu si zaharina.

Cei mai cunoscuti indulcitori naturali sunt xilitolul, eritriolul, extractul de stevie si siropul de yacon. De regula, acestia se obtin din plante sau fructe. Alti indulcitori considerati naturali sunt: siropul de agave, zaharul de cocos, siropul de artar, mierea rafinata sau melasa, dar acestia, desi sunt naturali, prezinta efecte asemanatoare cu cele ale zaharului obisnuit.

Extractul de stevie, obtinut din planta Stevia Rebaundiana, este foarte popular printre diabetici si nu numai. Acest indulcitor natural nu are calorii, dar este de 200-300 de ori mai dulce decat zaharul. Avantajule este ca nu dezechilibreaza nivelul de glucoza din sange, lucru foarte important pentru persoanele ce sufera de diabet. Totusi, exista si o doza zilnica recomandata pentru indulcitorul din stevie, si anume aceasta nu trebuie sa depaseasca 4 mg pe kilogram de corp.

Cu toate ca aproape nu contin deloc calorii, unii indulcitori pot include grasimi, de aceea este necesar sa se citeasca eticheta produsului inainte de consum.

Consumul ridicat de zahar poate avea un impact negativ major asupra sanatatii si a fost asociat cu multe boli cronice, inclusiv diabet de tip 2 si afectiuni ale sistemului cardiovascular. Consumul excesiv de zahar poate duce si la cresterea in greutate, iar obezitatea si supraponderabilitate reprezinta factori de risc pentru dezvoltarea unor patologii cronice diverse. De asemenea, consumul de zahar este asociat cu aparitia cariilor dentare dar si cu imbatranirea prematura a pielii.

Spre urmare, reducerea consumului de zahar este un lucru benefic pentru sanatate, iar persoanele care au nevoie de dulce pot sa foloseasca indulcitori, precum este extractul de stevie. Este important de retinut ca si in cazul indulcitorilor se recomanda un consum echilibrat.