Alimentatia copiilor necesita o atentie deosebita inca din primele zile de viata. In primele sase luni este recomandata alaptarea cu lapte matern care ajuta la intarirea sistemului imunitar al copilului si are proprietati antialergice si antiifectioase. Daca acest lucru nu este posibil, se poate alapta cu lapte praf pentru pentru nou nascuti. Spre exemplu, bebelusii cu intoleranta la lactoza diagnosticata, dar si cei care sufera de diaree nu vor putea fi alaptati de mama, spre urmare vor fi hraniti cu lapte praf fara lactoza. Acest tip de alimentatie este suficient pentru bebelusi, mai ales pentru ca sistemul lor digestiv este înca în dezvoltare. Spre urmare, ei nu pot sa digere orice aliment, fiind mai vulnerabili la infectii.
Pe langa alimentarea cu lapte matern sau lapte praf, medicul poate sa recomande si suplimentarea cu vitamina D, esentiala in prevenirea rahitismului. Aceasta se poate administra sub forma de picaturi. De asemenea, este recomandat si consumul de ulei de peste pentru copii, care este bogat in acizi grasi esentiali Omega-3 si in vitaminele D, A si E.
In intervalul 6-12 luni incepe o prima etapa de diversificare a hranei bebelusilor. Astfel, in alimentatie se poate introduce mancarea solida: pireuri, cereale, fructe si legume. Cerealele pentru bebelusi pot fi combinate cu lapte cald si sunt foarte nutritive pentru cei mici. De regula, contin vitamine si minerale cu rol important in dezvoltarea sistemului nervos, sistemului imunitar si in dezvoltarea cognitiva normala.
Biscuitii moi pentru bebelusi sunt si ei un desert delicios si sanatos pentru cei mici, fiind disponibili si in varianta fara zahar. Acestia pot sa suplimenteze una dintre mese sau reprezinta o gustare la indemana in timpul iesirilor din casa. Majoritatea sortimentelor de biscuiti pentru bebelusi nu contin conservanti, coloranti sau arome artificiale.
Dupa 8 luni, se continua diversificarea hranei cu carne si oua, iar de la varsta de un an si pana la doi ani se formeaza obiceiurile alimentare. Asta inseamna ca un copil ar trebui sa aiba trei mese principale pe zi si gustari intre ele.