Calculii renali, numiti si ”pietre la rinichi” in mod popular, sunt niste formatiuni dure care se formeaza la nivelul rinichilor si care, odata ce ajung in tractul urinar, pot cauza simptome destul de neplacute, precum durerea puternica.


Pietrele la rinichi apar din cauza unui nivel concentrat de saruri si minerale din urina. Initial, acestea pot forma nisip renal sau cristale, care pot duce la aparitia calculilor daca nu sunt eliminate pe cale naturala din rinichi. Este adevarat ca unele pietre pot ramane in rinichi fara a crea probleme sau pot fi eliminate prin urina daca sunt de mici dimensiuni, de regula pana la 5 milimetri. Insa in cazul unor pietre mari decat diametrul uretrei pot aparea complicatii: acestea se pot bloca si pot stopa fluxul de urina, provocand durere intensa si chiar infectie.


Cauzele care duc la aparitia pietrelor la rinchichi sunt: consumul scazut de lichide, alimentatia bogata in sare, zahar si proteine, obezitatea sau predispozitia genetica.


Simptomele clasice care indica prezenta pietrelor la rinichi pot fi urmatoarele: durere acuta in zona lombara sau abdominala, ce iradiaza spre zona genitala, urinari in cantitati mici, dese si dureroase, prezenta sângelui in urina.


Tratamentul pentru pietre la rinichi, afectiune ce poarta denumirea de litiaza renala, include antiinflamatoare, spasmolitice si diuretice. In faza acuta nu este recomandat sa consumi cantitati mari de apa, insa in general, pentru a incuraja descompunerea si eliminarea nisipului renal si a pietrelor, este indicat sa bei multa apa si sa urmezi o cura cu suplimente care au proprietati antiseptice si antilitiazice, precum Cystone sau Lythoren. Acestea pot micsora calculii renali si pot favoriza eliminarea lor.


In cazul in care ai o predispozitie genetica pentru formarea calculilor renali, discuta cu un medic nefrolog pentru a stabili impreuna cea mai buna abordare pentru afectiunea ta. In restul cazurilor, preventia se bazeaza pe consumul ridicat de lichide, reducerea aportului de sare si zahar, dar si pe un stil de viata activ.