Probabil ai observat că în perioada rece a anului devii mai vulnerabil în fața agenților patogeni și poți să răcești mai des. Acest lucruru se întâmplă deoarece virușii sunt mai activi atunci când temperaturile sunt scăzute, iar imunitatea noastră este și ea mai slăbită în anotimpurile reci. Un sistem imunitar puternic poate să țină piept virușilor și bacteriilor sau te ajută să treci mai ușor peste răceală sau gripă.
De ce imunitatea organismului scade în perioada rece a anului?
Este adevărat că sistemul imunitar depune un efort mai mare să apere organismul pe timp de toamnă și iarnă. Asta se întâmplă din mai multe cauze:
1. Scade nivelul de vitamina D din corp, ea având un rol important în susținearea imunității. Motivul este simplu: avem parte de mai puține raze de soare, spre urmare nu avem cum să sintetizăm necesarul de vitamina D din această sursă.
2. Vasele de sânge din tractul respirator superior se îngustează din cauza faptului că respirăm aer rece și uscat. Din acest motiv, leucocitele - celulele albe care apără organismul de infecții - care călătoresc prin aceste vase de sânge, nu mai pot ajunge la membrana mucoasă din căile respiratorii. În consecință, acest lucru împiedică corpul nostru să lupte împotriva germenilor.
3. Temperaturile scăzute și aerul uscat afectează imunitatea în general, mai ales pe cea a căilor respiratorii (nas, gură).
Cum poți să îți întărești imunitatea
Sistemul imunitar este atât de complex, încât nu există un remediu magic care să îți întărească imunitatea peste noapte. Este important să te alimentezi corect, să te hidratezi corespunzător, să dormi 7-8 ore pe noapte, să faci sport și să reduci din stresul zilnic. Este o muncă pe care trebuie să o faci în fiecare zi pentru a avea rezultate pe termen lung.
Din fericire, anumite produse pe care le găsim în natură au proprietatea de a stimula imunitatea, ajutându-ne să luptăm împotriva răcelilor sau chiar să le prevenim. Desigur ele au aceste efecte doar dacă sunt completate de activitățile enumerate mai sus. Află în continuare mai multe despre aceste ingrediente-minune: echinaceea, chimenul negru, măceșul, cătina și spirulina.
1. Echinaceea este o plantă medicinală cu proprietăți imunostimulatoare și antiinflamatoare, fiind eficientă mai ales când este administrată în cure pentru prevenția răcelilor. Conține substanțe active care întăresc funcția imunitară, ameliorează durerea, reduc inflamația și au efecte antivirale și antioxidante. O cură cu suplimente de echinaceea nu ar trebui să fie mai lungă de 8 săptămâni.
2. Extractul de chimen negru (Nigella Sativa) este cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra sănății: protejează celulele împotriva deteriorării și inflamației, combate apariţia celulelor canceroase, controlează nivelul de zahăr din sânge, susține sănătatea inimii și a creierului, toate aceste având o influență pozitivă majoră asupra sistemului imunitar. De asemenea, creşte capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor, mai ales a celor digestive și pulmonare. Nu în ultimul rând, chimenul negru este bogat în Omega-6, acid gras esențial pe care corpul nostru nu îl poate produce, dar de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.
3. Măceșul este un aliat de încredere care te ajută să îți întărești imunitatea pentru că are un conținut de vitamina C mai mare decât cel din lămâi. În plus, este foarte bogat în antioxidanți – acei “gardieni” care te apără de efectele negative ale radicalilor liberi. Extractul de măceș te protejează împotriva bolilor de inimă și a diabetului de tip 2, îți face pielea să arate mai bine și stimulează pierderea kilogramelor în plus. Ceaiul de măceș este benefic în caz de răceală, deoarece susține recuperarea rapidă a organismului.
4. Ingredientul care nu trebuie să lipsească din nicio cură împotriva răcelilor este cătina - ea ajută organismul să lupte împotriva infecțiior. Acest lucru este posibil datorită conținutului ridicat de flavonoide din cătină. În același timp, este o sursă bună de vitamine, antioxidanți, aminoacizi, acizi grași și minerale. Așadar, cătina ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la scăderea colesterolului, previne bolilor vaselor de sânge și, desigur, crește imunitatea.
5. Un alt ingredient cu multiple beneficii este și spirulina, care reprezintă o biomasă de cianobacterii sau, mai simplu, alge marine de culoare albastră sau verde. Spirulina este un aliment bogat în nutrienți și antioxidanți, conține vitamine și minerale vitale: B1, B2, B3, C, cupru, fier și magneziu . Ajută organismul să elimine toxinele, îmbunătățește sănătatea generală și protejează sistemul imunitar. Poate fi consumată de majoritatea persoanelor, dar cele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide ar trebui să consulte un medic specialist înainte de a urma o cură cu spirulină.
Reține că suplimentele alimentare nu înlocuiesc un regim alimentar variat și reprezintă un adjuvant în tratarea afecțiunilor și bolilor, având efect mai ales atunci când sunt administrate în scop preventiv. Dacă suferi de boli și afecțiuni cronice sau grave, neapărat cere părerea unui medic înainte de a le administra, deoarece îți pot face mai mult rău decât bine.
Important! Nu uita de vitamina D!
După cum ai aflat deja, deficitul de vitamina D este unul dintre motivele pentru care organismul nostru este mai slăbit în perioadele reci și înnorate. De aceea, specialiștii recomandă ca în lunile de toamnă și iarnă să mâncăm mai des alimente bogate în vitamina D sau, dacă nu reușim să acoperim necesarul din aceste surse, să luăm suplimete alimentare cu vitamina D
Așadar, include în meniul săptămânal somon, păstrăv, ton, sardine, ficat, carne de vită, lapte și iaurt, ouă (gălbenuș) și alimente fortificate cu vitamina D. Pentru a asigura o funcționare optimă a organismului, copiii și adulții (1-70 ani) au nevoie să consume 600 de UI de vitamina D pe zi. Copiii cu vârsta până la un an au nevoie de 400 UI, iar persoanele cu vârsta de peste 70 de ani - 800 UI.
Nu în ultimul rând, vitamina D este necesară pentru o bună absorbție a calciului, mineral ce susține sănătatea sistemului osos. Carența de Vitamina C face oasele mai fragile, ceea ce favorizează apariția osteoporozei și pierderea densității osoase, iar în caz de accidente, există un risc mai mare de fracturi.
Comentarii