Uleiul de pește este unul dintre cele mai sănătoase alimente care, odată ce este consumat regulat, are efecte benefice asupra întregului organism: de la sănătatea inimii și a creierului până la îmbunătățirea stării psihice. Uleiul de pește este produs din pește gras, cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele și somonul. Conține acizi grași Omega-3, EHA și DHA, dar și vitaminele A și D.
Află în continuare care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ulei de pește.
1. Susține sănătatea inimii
Datorită conținutului bogat de acizi grași Omega-3, uleiul de pește are un impact pozitiv asupra sănătății sistemului cardiovascular: contribuie la scăderea numărului de trigliceride și crește nivelul de colesterol bun (HDL), echilibrează valorile tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate, reduce coagularea sângelui, iar toate aceste lucruri scad, la rândul lor, riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Nu în ultimul rând, uleiul de pește poate să prevină întărirea plăcii din artere, astfel evitându-se îngustarea arterelor care, în caz contrar, poate duce la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și la apariția cheagurilor de sânge.
2. Îmbunătățește sănătatea creierului
Creierul este un organ compus din grăsimi într-o proporție de aproxmativ 60%, chiar dacă creierul nu produce aceste grăsimi bune, care se regăsesc în uleiul de pește. Spre urmare este vital să consumi grăsimi Omega-3 pentru a avea un creier sănător și pentru a diminua riscul de afecțiuni psihice. Consumul regulat de ulei de pește influențează pozitiv performanța cognitivă și memoria, previne schimbările de dispoziție și apariția stărilor de depresie și anxietate, poate să scadă riscul de tulburări mentale. Mai multe studii au arătat că în țările în care oamenii mănâncă mult pește, există mult mai puține cazuri de depresie. Dacă nu consumi pește, poți apela la suplimentele alimentare cu ulei de pește.
3. Reduce inflamația din corp
Inflamația este un răspuns normal al organismului care semnalează faptul că este ”atacat” și că are nevoie de celule care să lupte cu inflamația, cum sunt citokinele. Atunci când inflamația devine cronică, celulele anti-inflamatorii sunt într-o alertă continuă și astfel poate să crească riscul de boli cronice cum este diabetul de tip 2, artrita reumatoidă și bolile de inimă. Uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii puternice, așadar ajută la reducerea inflamației și previne declanșarea afecțiunilor cauzate de inflamație. De asemenea, suplimentele cu ulei de pește pot reduce gravitatea simptomelor asociate cu artrita reumatoidă: calmează durerea, îmbunătățește rigiditatea, ameliorarează sensibilitatea.
4. Reduce alergiile la copii
Un studiu recent a arătat că administrarea de ulei la sugari, în primele 6 luni, poate modifica markerii imunității și, mai târziu, poate proteja împotriva unor eventuale alergii. De asemenea, consumul de omega-3 în timpul sarcinii poate ajuta la reducerea incidenței bolilor alergice la făt, inclusiv astmul. Spre exemplu, uleiul de ficat de cod cu aromă de mere verzi este ideal pentru femeile însărcinate pentru că are un gust mai plăcut, consumul fiind sigur în timpul sarcinii și al alăptării.
5. Întărește oasele copiilor
Uleiul de pește susține sănătatea oaselor copiilor care se află în creștere, de aceea ar fi bine ca regimul lor alimentar să conțină mult pește sau ulei de pește. Acesta întărește osteoblastele - celulele care formează oasele - și sprijină absorbția calciului, care este un mineral esențial necesar pentru o structură osoasă sănătoasă. Deoarece poate să țină sub control inflamația, uleiul de pește previne descompunerea oaselor, fapt ce se poate întâmpla dacă în organism există o inflamație majoră și se activează excesiv osteoclastele – celulele care descompun oasele. Capsulele masticabile cu ulei de pește și gust de fructe sunt perfecte pentu copiii care nu iubesc uleiul de pește în forma sa naturală.
În concluzie, consumul de ulei de pește aduce multe beneficii atât pentru adulți, cât și pentru copii. În cazul celor mici, cu cât mai devreme va fi introdus uleiul de pește în alimentație, cu atât mai ușor se vor obișnui copiii cu gustul uleiului de pește. Poți începe cu ulei de pește cu aromă de fructe, ca mai apoi să continui cu peștișori gumați cu ulei de pește.
Atenție! Uleiul de pește nu trebuie consumat în exces, ci doar conform recomandărilor de pe cutia produsului sau ale medicului și farmacistului, altfel riști să faci mai mult rău decât bine.
Sursa foto: www.pixabay.com
Comentarii