Durerea cronică: de ce apare și cum se poate ameliora

Durerea este o reacție normală a corpului care semnalizează existența unei răni sau a unei inflamații. În mod obișnuit durerea scade în intensitate odată cu vindecarea leziunii sau calmarea inflamației, dar în unele cazuri aceasta se poate manifesta pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Dacă durerea persistă cel puțin trei luni, vorbim despre durere cronică: corpul continuă să trimită semnale de durere către creier, chiar și după vindecarea unei leziunii.

De ce apare durerea cronică


În majoritatea cazurilor, durerea cronică apare în urma unei leziuni: rupturi, leziuni sau lovituri. Dacă sunt implicate și leziuni nervoase, cu atât mai probabilă este cronicizarea durerii. Însă există și cazuri în care durerea cronică poate să apară fără a exista vreo vătămare anterioară, numită și durere psihosomatică, iar specialiștii încă nu pot indica cu exactitate motivul pentru care se întâmplă acest lucru.


Durerea cronică este și un simptom al unor astfel de boli cronice: sindromul de oboseală cronică, endometrioza, fibromialgia, boala inflamatorie intestinală sau cistita interstițială.


Tipuri de dureri cronice


Există mai multe tipuri de durere cronică: durerea de cap, durerea postoperatorie, durerea posttraumatică, durerea de spate și durerea cauzată de artrită.


Așadar, durerea poate să apară în orice zonă a corpului, poate fi ascuțită, surdă sau arzătoare, constantă sau intermitentă. Acest simptom poate dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani. Din cauza durerii cronice, poate să scadă mobilitatea, forța și rezistența, făcând dificilă îndeplinirea sarcinilor și activităților zilnice.


Tratamentul durerii cronice


Atunci când vorbim despre durerea cronică, pentru a obține rezultate cât mai bune este necesară o combinație de tratamente medicale și modificări în stilul de viață, întrucât nu există un remediu pentru durerea cronică, însă afecțiunea poate fi gestionată cu succes.


În ceea ce privește tratamentul medicamentos, specialistul poate să recomande următoarele tipuri de medicamente:


  • analgezice care nu necesită prescpripție medicală, cum sunt cele pe bază de paracetamol 
  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt cele pe bază de aspirină sau ibuprofen 
  • analgezice opioide, inclusiv morfină, codeină și hidrocodonă, acestea fiind indicate în caz de dureri foarte puternice, cum sunt cele cauzate de cancer
  • analgezice adjuvante, cum ar fi antidepresivele și anticonvulsivantele

La nevoie, se poate folosi și o cremă antiinflamatoare pentru dureri puternice, care este indicată mai ales pentru ameliorarea durerilor cronice reumatice localizate la nivelul mâinilor, picioarelor, genunchilor și a spatelui. Această cremă este un adevărat remediu pentru durerile musculare, durerile osteoarticulare, inflamații, entorse și luxații.

Procedurile medicale care pot ameliora durerea cronică sunt intervențiile chirurgicale, acupunctura sau stimularea electrică funcţională.

Alte activități care pot ajuta la managementul durerii cronice sunt fizioterapia, tai chi, yoga, psihoterapia, masajul sau meditaţia.


Și pentru că durerea fizică este legată și de durerea emoțională, este posibil ca nivelul de stres să crească și el. De aceea, stăpânirea unor tehnici anti-stres este foarte importantă și benefică în caz de durere cronică. În plus, este foarte important ca persoana afectată să aibă o alimentație bogată în nutrienți și mai ales în alimente cu proprietăți antiinflamatoare: fructe de pădure, pește gras, broccoli, avocado, ceai verde și ardei gras. De asemenea, somnul suficient și practicarea regulată a exercițiilor fizice pot menține corpul sănătos și, spre urmare, pot reduce nivelul de stres.


Nu este recomandă izolarea completă de familie și prieteni, ci invers, întâlnirile cu cei dragi pot ameliora simptomele.


Tratamentul durerii cronice este destul de complex, iar pacientul va trebui să încerce mai multe combinații ce implică medicamente sau activități pănâ să găsească soluția care i se potivește cel mai bine, dar cert este că durerea cronică este un diagnostic ale cărui simptome pot fi gestionate pentru o calitate a vieții mai bună.


Sursa foto:

Free Stock photos by Vecteezy

Comentarii