Deficitul de vitamina B12: de ce apare și cum se manifestă

Vitamina B12 este un micronutrient implicat în multe procese importante din corp, precum sinteza ADN-ului și formarea de celule roșii din sange. Cum vitamina B12 nu este produsă de corp, trebuie să ne asigurăm ca o livrăm în cantități sufieciente, astfel încât să nu se ajungă la deficit și anemie.

Ce este vitamina B12 si de ce apare deficitul

Vitamina B12 sau cobalmina este un nutrient care ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase și sanguine. De asemenea, participă la metabolismul celular și la funcționarea optimă a sistemului nervos central.

Vitamina b12 este stocată în ficat timp de până la 5 ani. Atunci cand corpul nu primește o cantitate suficientă de vitamina B12 sau nu o absoarbe eficient, apare deficitul.

Absorbția vitaminei B12 în organism este influențată de 2 procese: inițial acidul clorhidric din stomac elimină vitamina B12 din alimentele care o conțin, apoi vitamina B12 se combină cu o proteină specială, produsă de stomac, numită factor intrinsec. Astfel vitamina B12 ajunge sa fie absorbită în sistemul digestiv.

Spre exemplu, persoanele care suferă de anemie pernicioasă - o afecțiune autoimună în care stomacul lor nu produce factor intrinsec - se confruntă cu deficit de vitamina B12.

Alte cauze care duc la apariția deficitului de vitamina B12 sunt:

  • gastrita cronică
  • boala Crohn
  • boala celiacă
  • gastrectomia
  • deficitul de transcobalamină II

În același timp, medicamentele pentru arsuri la stomac, care funcționează prin reducerea producției de acid în stomac, pot împiedica absorbția vitaminei B12. Persoanele vârstnice se pot confrunta și ele cu acest deficit deoarece odată cu înaintarea în vârstă scade și producția de acid gastric.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B12

În mod obișnuit, adulții au nevoie de 2,4 micrograme de vitamina B12 în fiecare zi. În cazul femeilor însărcinate și a celor care alăptează, această cantitate crește până la 2,6 și, respectiv, 2,8 micrograme pe zi.

Găsim vitamina B12 în produse de origine animală și în alimentele fortificate cu vitamina B12 precum sunt anumite cereale și tipuri de pâine. De asemenea, există suplimente alimentare cu vitamina B12, deosebit de utile pentru persoanele care nu consumă carne și lactate.

Simptomele deficitului de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 produs din orice cauză duce la anemie și la apariția mai multor simptome fizice, neurologice și psihice, care apar lent și se agravează în timp:

Simptome fizice:

  • oboseală și slăbiciune extremă
  • greață, vărsături sau diaree
  • lipsa poftei de mâncare
  • pierdere în greutate
  • piele de culoare gălbuie
  • limbă inflamată și dureroasă

Simptome neurologice

  • amorțeli sau furnicături în mâini și picioare
  • probleme de vedere
  • probleme de memorie
  • dificultăți la mers și vorbit

Simptome psihice:

  • stări de depresie
  • stări de iritabilitate
  • modificări de comportament

Tratamentul deficitul de vitamina B12

Diagnosticul de deficit de vitamina B12 este stabilit în urma unor teste de sânge specifice și a anamnezei.

Pentru a corecta deficitul, se pot recomanda suplimente cu vitamina B12 și/sau vitamina B12 injectabilă intramuscular.
Următoarele alimente conțin vitamina B12, iar consumul lor regulat poate preveni deficitul, dacă nu există alte cauze medicale:
carne roșie: carne de vită sau ficat de vită pește și fructe de mare: păstrăv, somon, scoici, midii, macrou, lactate: lapte, iaurt, brânză
carne albă: pui, curcan ouă alimente fortificate cu vitamina B12: cereale, pâine, lapte.

În concluzie, deficitul de vitamina B12 poate fi deosebit de periculos, iar unele simptome neurologice pot fi ireversibile, de aceea este deosebit de important să ne asigurăm că livrăm organismului o cantitate optimă din acest nutrient, fie din alimente sau din suplimente alimentare.


Comentarii