Somnul este deosebit de important pentru bebeluși, de aceea majoritatea nou-născuților își petrec cea mai mare parte a timpului dormind: aproximativ 14-17 ore de somn la fiecare 24 de ore. În același timp, este un lucru obișnuit ca nou-născuții să doarmă în reprize scurte de 2-3 ore între hrăniri, atât noaptea, cât și ziua.
Totuși acest program poate fi obositor pentru proaspeții părinți, dar specialiaștii susțin că abia începând cu vârsta de două luni se poate încerca implementarea unei rutine de somn pentru bebeluș, deoarece în acea perioadă ceasul său intern este mai previzibil. Iar între 3 și 6 luni vei observa că orele de trezire și de culcare vor fi aproximativ aceleași.
Ce înseamnă o rutină de somn pentru bebeluși?
Rutina de somn este importantă pentru orice persoană, dar mai ales pentru un nou-născut care are nevoie să doarmă pentru a crește și a se dezvolta sănătos și armonios. Rutina însumează mai mulți pași care practic vor pregăti bebelușul pentru somn, iar în timp acesta va asocia anumite acțiuni cu somnul. Se urmare se va crea un program de somn, iar nou-născutul va putea adormi mai repede.
Ce include o rutină de somn pentru bebeluși
Cel mai important în cadrul unei rutine de somn este conscevența. Rutina nu trebuie să fie complicată, dar în schimb pașii din rutină trebuie respectați în fiecare zi, la aceeași oră. Iată ce pași și activități poate include o rutină de somn:
1. Redu intensitatea luminii din cameră.
În primele luni de viață bebelușul nu prea distinge între zi și noapte. Spre urmare el trebuie să învețe că lumina este asociată cu ziua iar întunericul cu noaptea.
2. Răsfață copilul cu o baie relaxantă
Apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte. O poți verifica cu încheietura mâinii sau cu cotul. În prima lună este de ajuns să îl cureți cu apă simplă. Pe parcurs poți să începi să folosești produse de îngrijire special dedicate bebelușilor: șampon, ulei de duș sau loțiune de duș. Poți alege astfel de produse ca:
Bioderma ABCderm gel spumant - un produs blând, non-detergent, pentru igiena bebelușilor. Conține doar ingrediente sigure, gelul de curățare delicată respectând echilibrul tuturor tipurilor de piele și păr datorită bazei de spalare ultra-delicată.
TopferBabycare Gel de duș pentru păr și corp - curăţă delicat pielea şi părul bebeluşului. Fără arome sintetice, coloranţi şi conservanţi
Sesderma Babyses gel de baie - regenerează pielea copilului în timpul băii și curăță delicat pielea de impurități. Are efect hidratant și asigură pielii nutriția necesară.
3. Folosește un aparat cu sunete albe
Zgomotele obișnuite din casă îl pot deruta pe micuț, iar un apart cu sunete albe maschează foarte bine aceste zgomote și îl ajută astfel să se relaxeze și să adoarmă.
4. Încearcă un masaj pentru brațe și picioare
Masajul reduce stresul și neliniștea micuțului, îl relaxează și îl ajută să adoarmă. De asemenea, masajul poate reduce colicile, ajută la eliberarea gazelor și combate constipația.
Pentru masaj poți folosi ulei de masaj, dar nu aplica niciodată uleiuri esențiale nediluate pe pielea unui copil. Acestea sunt prea concentrate și pot provoca reacții alergice și iritații ale pielii. Îți putem recomanda următoarele produse:
Bioderma ABCderm ulei de corp – special conceput pentru pielea delicată a bebelușilor și a nou-născuților. Este un ulei relaxant si hidratant pentru masaj și/sau baie.
Topfer BabyCare ulei corp - uleiul de îngrijire face pielea netedă, potențând în același timp funcțiile naturale ale pielii.
5. Cântă-i un cântec de leagăn
Pe lângă faptul că aceste cântece de leagăn pot întări legătura emoțională dintre părinte și copil, ele stimulează limbajul și dezvoltarea cognitivă a copilului.
La final, trebuie să știi că poate dura până la câteva săptămâni până bebelușul se va obișnui cu această rutină. Ai răbdare cu el și fii consecventă cu pașii din rutină.
Comentarii