De ce apar arsurile la stomac și cum să le calmezi rapid

Dacă se întămplă ca după servirea mesei să simți un gust amar în gât și o senzație de arsură în piept, în spatele sternului, este foarte probabil să suferi de arsuri la stomac. Este un simptom ce poate apărea ocazional, dar în același timp poate semnala existența unor afecțiuni digestive. Află în continuare de ce apar arsurile și cum poți ameliora acest simptom.

De ce apar arsurile la stomac


Arsurile la stomac sunt cauzate de deplasarea acidului din stomac în esofag, acel tub care asigură transportul mâncării din gură în stomac. Esofagul este conectat de stomac printr-o valvă circulară compusă din mușchi și denumită sfincter esofagian inferior. Atunci când funcționează corect, aceasta se închide după ce alimentele părăsesc esofagul și intră în stomac.


Totuși la unele persoanele sfincterul esofagian inferior nu funcționează corect sau devine slăbit. Din acest motiv, conținutul din stomac ajunge înapoi în esofag. În consecință, acidul din stomac irită esofagul și astfel apar arsurile. Dacă acestea se manifestă de mai mult de două ori pe săptămână, este posibil să suferi de boala de reflux gastroesofagian.


De regulă, simptomele apar la scurt timp după masă sau atunci când stai întins după ce iei masa. Senzația neplăcută poate să dureze de la câteva minute la câteva ore sau chiar mai mult. În unele cazuri arsurile la stomac dispar după ce se digeră alimentele care le-au declanșat sau dacă persoana afectată se ridică din poziția culcată în care a stat după ce a mâncat.


Factorii de risc care pot duce la apariția arsurilor la stomac sunt: hernia hiatală, sarcina, fumatul, supraponderabilitatea, obezitatea, consumul de anumite medicamente.


Mâncărurile care declanșează arsurile la stomac sau le înrăutățesc sunt băuturile carbogazoase, ciocolata, citricele, roșiile și produse pe baza de roșii, menta, mâncarea prăjită, alimentele bogate în grăsimi, mâncărurile picante și alcoolul.


Care sunt alte simptome ce însoțesc arsurile la stomac


Pe lângă senzația de arsură în gât și gură, o persoană poate să acuze și următoarele simptome:


  • presiune sau durere în spatele sternului
  • dificultate la înghițire
  • agravarea durerii după culcare sau aplecare
  • un gust acid, acru sau amar în gură
  •  tuse sau răgușeală


Dacă simptomele nu se ameliorează de la sine sau după tratament și, mai mult, se agravează (dureri la înghițire, scaune de culoare închisă sau cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală sau durere care iradiază de la spate la umăr) este necesar un consult medical de urgență. Arsurile de stomac pot să apară și în caz de ulcer sau răni ale mucoasei esofagului și a stomacului.


Atenție, arsurile la stomac nu au nicio legătură cu atacul de cord. Persoanele care au arsuri la stomac pot să creadă eronat că au un atac de cord, dar simptomele în caz de atac de cord sunt mai puternice și pot include durere toracică severă, respirație dificilă, senzație de slăbiciune, amețeli sau leșin, durere de maxilar sau durere de brat stâng.


Cum să tratezi arsurile la stomac


Dacă arsurile la stomac apar ocazional și nu sunt un simptom al altor boli digestive, acestea se vor ameliora odată cu schimbarea regimului alimentar și cu administrarea anumitor medicamente pentru arsuri la stomac: antiacide, inhibitori ai pompei de protoni și antagoniști ai receptorilor H2.


Iată ce produse ar fi bine să ai în casă în caz de arsuri la stomac:


Gaviscon comprimate - se utilizează pentru tratamentul simptomelor refluxului gastro-esofagian, cum sunt regurgitația acidă, senzația de arsură în capul pieptului și indigestia (legate de reflux).


Carbocit Acidosorb comprimate masticabile - special concepute pentru a fi utilizate în caz de hiperaciditate gastrică și reflux gastro-esofagian, meteorism și flatulență asociate cu hiperaciditatea gastrică.


Dicarbocalm comprimate masticabile - tratează simptomele afecțiunilor gastrice care evoluează cu hiperaciditate, pirozis, balonare postprandială, senzație de jenă sau greutate în epigastru.


Refalgin comprimate filmate - folosit în tratamentul refluxului gastroesofagian pentru a reduce simptomele aferente: regurgitarea acidă, arsura stomacală. De asemenea, tratează pirozisul gastric (arsura retrosternală) pe durata sarcinii.


Gaviscon Sirop cu mentol - ideal pentru persoanele care au dificultatea de a înghiți pastile. Trateaza arsurile la stomac și formează un strat protector peste conținutul stomacului pentru până la 4 ore, împiedicând acidul gastric să părăsească stomacul și să pătrundă în esofag, unde provoacă durere și discomfort.


În ceea ce privește regimul alimentar și conduita după masă în caz de arsuri, iată care sunt recomandările:


1. Redu consumul de alimente bogate în grăsimi, alimentele picante, ciocolată, alcool, mentă și băuturi carbogazoase. Poți să ții un jurnal alimentar în care să notezi ce alimente îți fac rău și pe viitor să le eviți

2. Nu te pune în pat după ce ai mâncat, așteaptă cel puțin trei ore. Asta înseamnă că ar fi bine să nu mănânci înainte de somn, în caz contrar stomacul nu va avea timp suficient pentru a se goli.

3. Pe timpul nopții poți folosi o pernă specială mai înaltă care va menține capul ridicat și va împiedca deplasarea acidului din stomac în esofag

4. Evită mesele copioase, alege să mănânci mai puțin, dar mai des. De asemenea, mâncatul rapid poate fi și el un factor declanșator al arsurilor la stomac, așa că nu te grăbi atunci când mănânci și mestecă încet fiecare îmbucătură de mâncare.

5. Adoptă un stil de viață activ care să te ajute să scapi de kilogramele în plus dacă suferi de supraponderabilitate sau obezitate. Totuși, așteaptă cel puțin două ore înainte de a face orice tip mișcare intensă. În schimb, poți merge la o plimbare.

6. Ai grijă la nivelul zilnic de stres! Stresul cronic are multiple efecte negative asupra corpului, inclusiv încetinirea digestiei și creșterea sensibilității la durere. Iar cu cât alimentele stau mai mult în stomac, cu atât este mai probabil ca acidul din stomac să ajungă înapoi în esofag. De asemenea, stresat fiind, vei resimți mai intens arsurile.

7. Renunță la fumat sau redu numărul de țigări pe care le fumezi zilnic. Fumatul reduce cantitatea de salivă produsă și afectează eficacitatea valvei care împiedică acidul din stomac să intre în esofag, fapt care duce la apariția arsurilor.


Dacă te confrunti frecvent cu arsuri la stomac, consultă medicul înainte de a lua medicamente pentru arsuri la stomac deoarece, în cazul în care ai deja un tratament pentru o altă condiție medicală, antiacidele pot interfera cu acestea și afecta starea de sănătate.

Comentarii