Diareea este unul dintre cele mai neplăcute simptome cu care se poate confrunta o persoană, dar adevărul este că, în cazuri grave, poate afecta destul de serios întreg organismul. Dacă de cele mai multe ori cauza pentru apariția diareei o reprezintă toxinfecția alimentară, sunt cazuri în care această condiție ascunde boli care se pot croniciza dacă nu sunt tratate la timp. Află în continuare care sunt acestea și ce poți face ca să treci mai repede peste o criză de diaree.
Simptomele diareei
Episoadele de diareea se caracterizează prin scaune moi și apoase și se remediază de la sine în decurs de 2-3 zile. În acest caz vorbim de diaree acută. Dacă criza durează 3-4 săptămâni, diareea devine cronică și sunt necesare investigații medicale pentru a stibili cauza.
De asemenea, pot apărea și astfel de simptome ca: greaţa, durerea abdominală, crampe, balonare, deshidratare, nevoia acută de a merge la toaletă.
De ce apare diareea
Majoritatea cazurilor de diaree apar din cauza unei infecții la nivelul tractului gastrointestinal. Asta înseamnă că în organism au pătruns organisme străine care au perturbat echilibrul din stomac și/sau intestine. De regulă, acestea pătrund prin mâncare și băutură: alimente stricate, infestate sau incorect gătite sau spălate. Prin intermediul hranei în organismul nostru pot pătrunde bacterii, virusuri și paraziți.
Alte cauze care duc la apariția diareei sunt: anumite medicamente (de exemplu, antibioticele), abuzul de alcool, abuzul de laxative, excesul de alimente proteice, fluctuațiile hormonale, alergiile alimentare sau bolile și afecțiunile sistemului digestiv, pe care le vom enumera în continuare.
Boli care se ascund în spatele diareei
Pe de altă parte, există și anumite boli și afecțiuni care pot cauza acest simptom, cum ar fi:
- Sindromul de intestin iritabil
- Boala Crohn
- Intoleranțe alimentare (de exemplu, intoleranța la lactoză, boala celiacă)
- Colita ulcerativă
- Unele tipuri de cancer
Totuși, în aceste cazuri, diareea este acompaniantă și de alte simptome ce țin de digestie.
Cum ameliorăm simptomele diareei
În cazul în care diareea este cauzată de o toxiinfecție alimentară, trebuie să știm că aceasta se va remedia în câteva zile de la sine, dar ne putem ajuta organismul urmând câțiva pași. Iată ce recomandă medicii:
1. Consumul de lichide în cantități mari
Diareea poate cauza deshidratare, iar copiii și persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la lipsa apei din organism. Aceasta poate afecta circulația normală a sângelui, iar pacientul poate intra în stare de șoc, de aceea rehidratarea este vitală. Se pot consumă lichide pur și simplu sau se pot administra săruri de rehidratare Ele ajută la corectarea stărilor de deshidratare şi dezechilibru electrolitic, având rolul de a compensa rapid pierderea de lichide și minerale eliminate din cauza diareei. Se poate alege și varianta de săruri de rehidratare cu adaos de diosmectită + probiotice
2. Administrarea de medicamente antidiareice
De regulă, acestea reduc numărul de scaune și pot fi achiziționate fără a fi necesară o prescripție medicală.
Furazolidon este un antidiareic cu acțiune bactericidă. Este indicat în infecții intestinale determinate de bacterii și toxiinfecții alimentare.
Imodium tratează simptomele diareei de cauza neinfecțioasă și ajută la restabilirea ritmului normal al sistemului digestiv.
Adrehyll pentru adulți combate diareea acută infecțioasă și diareea severă și reduce manifestările și recurența infecțiilor cu bacterii.
Totuși nu se recomandă consumul în exces de medicamente antidiareice, dacă diareea nu dispare sau ameliorează în câteva zile, este necesar un consult medical de specialitate.
3. Administrarea de probiotice
În caz de diaree este foarte posibil să fie afectată și microbiota, adică universul microogranismelor din intestine. Orice dezechilibru duce la numeroase simptome digestive neplăcute, de aceea este foarte important să o repopulăm cu bacterii bune. Probioticele colonizează întreg tractul intestinal pentru o maximă protecție gastro-intestinală și imunitară.
4. Modificarea regimului alimentar
Este esențial să ne îmbunătățim regimul alimentar pentru a scăpa de diaree. Spre exemplu, se recomandă consumul de:
- alimente și lichide cu conținut ridicat de potasiu, cum ar fi sucurile de fructe diluate, cartofii fără coajă și bananele.
- alimente și lichide bogate în sodiu, cum ar fi ciorbele, supele și biscuiții sărați
- alimente bogate în fibre solubile, cum ar fi bananele, fulgii de ovăz și orezul, deoarece acestea ajută la îngroșarea scaunului
De asemenea, trebuie să excludem din meniu alimentele care pot agrava diareea, cum ar fi alimentele cremoase, lactatele, prăjelile și produsele bogate în zahăr.
În cazul în care diareea este însoțită de febră, pierdere masivă în greutate și prezența sângelui în scaun, trebuie să ne adresăm de urgență la medic.
Comentarii