Tot mai multe femei se plâng că pielea lor a devenit mai sensibilă și reacționează mai puternic la stimulii externi. Poluarea, stresul pe termen lung, expunerea la soare fără protecție sau o îngrijire incorectă a pielii pot declanșa în timp sensibilitatea și intoleranța pielii.
Ce este pielea sensibilă și intolerantă
Pielea sensibilă și intolerantă reacționează la stimuli care, în mod normal, nu au niciun efect asupra altor tipuri de piele. Este de fapt o hipersensibilitate a pielii care, cu cât e mai mare, cu atât și pragul de toleranță al pielii este mai scăzut. Reactivitatea pielii se manifestă temporar, în urma unor astfel de stimuli ca frigul, căldura, variațiile de temperatură, mâncarea picantă, stresul, produsele cosmetice, razele UV, contactul cu anumite țesături, ciclul menstrual. În consecință apar simptome: furnicături, senzații de strângere, senzații de încălzire sau de arsură și chiar mâncărimi.
Cauzele care duc la declanșarea sensibilității pielii
O piele devine intolerantă și, spre urmare, sensibilă din cauza acestor motive:
este deteriorată bariera de protecție a pielii. Astfel pielea se deshidratează mai ușor și mai repede, iar substanțele iritante pot pătrunde mai ușor în piele
pielea sensibilă secretă mai multe substanțe proinflamatorii, denumite citokine, care provoacă acele senzații neplăcute pe care le resimt persoanele afectate.
Pielea trece prin aceste schimbări în urma factorilor stresori enumerați mai sus și poate fi însoțită de astfel de afecțiuni ale pielii precum rozaceea, eczema sau dermatita seboreică. De regulă, femeile sunt mai afectate decât bărbații.
Cum să îngrijim pielea sensibilă și intolerantă
Dacă nu vom deveni mai precauți în relația cu factorii declanșatori ale sensibilității pielii, starea acesteia se poate agrava, de aceea este foarte important să respectăm pașii de îngrijire.
1. În primul rând, trebuie să reducem pe cât posibil expunerea la sursele de agresiune. Frigul, soarele, produsele iritante, agresive și nepotrivite (scruburi, exfolianți) nu vor face decât să crească și mai mult sensibilitatea pielii.
2. Apoi trebuie să ne creăm rutina de curățare a pielii folosind cât mai puține produse cosmetice care să aibă efect calmant asupra pielii sensibile. Produsele fără parfum, fără conservați sau surfactanți sunt ideale. În acest sens recomandăm:
Sensibio Gel spumant care conține o combinație de ingrediente active ce cresc pragul de toleranță al pielii sensibile. De asemenea, produsul are proprietăți relipidante și hidratante.
Sensibio H2O Soluție micelară respectă fragilitatea pielii sensibile, ajută în mod natural la reconstruirea peliculei hidrolipidice a pielii, eliminând machiajul rezistent în același timp.
AquaRuboril Soluție micelară este bogată în ingrediente calmante, curăță tenul cu delicatețe și îndepartează machiajul, ajutând totodată la menținerea echilibrului natural al pielii.
După spălare pielea trebuie uscată cu grijpă, prin tamponare ușoară în loc de frecare.
3. Pentru îngrijirea zilnică este indicat să alegem o cremă-tratament cu toleranță ultra-înaltă (fără parfum, alcool, conservanți, surfactanți) care să combată reacțiile pielii. O putem aplica de câteva ori pe zi. Recomandările noastre sunt:
Sensibio AR Cremă anti-roșeață - previne roșeața prin acțiunea asupra factorului biologic responsabil pentru vasodilatație și fragilizarea capilarelor pielii.
Toleriskin Cremă calmantă hidratantă - reduce disconfortul pielii intolerante iar efectul calmant este imediat şi de lungă durată. Calmează roşeaţa, decongestionează şi favorizează refacerea dermului.
Din rutina de îngrijire nu trebuie să lipsească și crema cu factor de protecție solară cât mai mare (SPF 50+) pe care să o reaplicăm la fiecare două ore pe perioada expunerii la soare. O dată sau de două ori pe săptămână este bine să aplicăm o mască intens hidratantă. Produsele cosmetice trebuie alese cu grijă, respectând regula produselor pentru piele sensibilă – fără ingrediente iritante, cum ar fi parfumul sau alcoolul.
Comentarii