Ce este incontinența urinară și cine se poate confrunta cu această problemă

Incontinența urinară constă în pierderea involuntară a urinei, nu este o afecțiune în sine, dar este un simptom care indică o disfuncție a vezicii urinare. Află în continuare care sunt cauzele ce duc la incontinență urinară și ce opțiuni de tratament există.

De ce apare incontinența urinară


Atunci când o persoană pierde controlul asupra vezicii urinare, apare incontinența urinară. Această problemă este întâlnită la ambele sexe, dar mai des la femei. Deși poate să apară odată cu îmbătrânirea, totuși nu este obligatoriu ca toate persoanele bătrâne să se confunte cu acest simptom.

Incontinența urinară poate să aibă mai multe grade de severitate, spre exemplu se poate manifesta prin scurgeri ocazionale de urină atunci când persoana tușește sau strănută, dar în cazuri mai grave nevoia de a urina apare brusc, este foarte puternică și persoana afectată poate să nu mai ajungă în timp la o toaletă.

Cauzele care pot duc la incontinență urinară sunt foarte variate, spre exemplu poate fi declanșată de anumiți factori de stres, cum ar fi exercițiile fizice, ridicarea greutăților, tusea, strănutul sau râsul. La femei apare mai ales în timpul sarcinii, după naștere și la menopauză. Toate aceste experiențe pot duce la slăbirea mușchilor pelvieni, ceea ce, în consecință, cauzează incontinență urinară. În cazul bărbaților, prostata mărită poate duce la incontinență urinară.

În același timp, bolile cronice, obezitatea și înaintarea în vârstă cresc riscul de incontinență urinară.

De asemenea, infecțiile urinare, anumite medicamente, constipația, consumul de cafea și alcool pot duce la incontinență urinară temporară, care se remediază după îndepărtarea acestor cauze.

Atunci când o persoană suferă de incontinență urinară cronică, este posibil să simtă nevoia de a urina des, uneori pe tot parcursul nopții. În acest caz, este posibil ca incontinența să fie cauzată de o infecție urinară sau, în cazuri mai complexe, de o tulburare neurologică sau diabet.

Tipuri de incontinență urinară

Incontinență cauzată de stres - de exemplu, apare în timpul realizării de exerciții fizice sau când o persoană strănută sau râde

Incontinență de urgență - se manifestă prin nevoia bruscă de a urina, chiar și pe timpul nopții, urmată de pierderi mici de urină; poate fi cauzată de infecții urinare sau apare la persoanele bolnave de diabet.

Incontinență de preaplin - vezica urinară nu se golește complet, ceea ce duce la eliminări de urină mici și dese

Incontinența funcțională - apare la persoanele care nu pot ajunge la o toaletă din cauza unor deficiențe psihice sau fizice, cum ar fi artrita severă.

Incontinență mixtă - include mai multe tipuri de incontinență, de regulă se referă la o combinație între incontinența de efort și incontinența de urgență.

Tratamentul incontinenței urinare

În funcție de tipul de incontinență urinară, există mai multe variante de tratament care o pot ameliora.

Spre exemplu, pot fi prescrise medicamente pentru incontinență urinară care pot reduce scurgerea de urină prin stabilizarea contracțiilor musculare care cauzează probleme cu vezica urinară hiperactivă. De asemenea, unele tratamente vizează relaxarea mușchilor, fapt ce permite vezicii urinare să se golească complet. Femeile pot beneficia de terapii cu hormoni pentru a crește valorile scăzute de estrogen din timpul menopauzei – fapt ce ar îmbunătăți simptomele incontinenței urinare.

Următoarele suplimente alimentare pot aduce beneficii pentru persoanele cu incontinență urinară:

Uractiv Control - conține extracte vegetale standardizate și vine în ajutorul pacienților cu pierderi involuntare de urină și/sau cu nicturie (frecvență crescută a micțiunilor în timpul nopții)

Feminost - conceput pentru femeile de toate vârstele ce se confruntă cu scurgerile urinare involuntare. Conține extracte din plante și vitamine ce ajută la menținetea tensiunii corecte a musculaturii care generează afecțiunile tractului urinar și sprijină funcționarea optimă a acestuia.
Dacă incontinența este cauzată de o infecție urinară, se recomandă un tratament ce ar ajuta la eliminarea bacteriilor din vezica urinară, cum ar fi:

Urinal Akut - conține extract concentrat de merișor, susține funcționarea corectă a vezicii urinare și a tractului urinar inferior, ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
Kistinox Forte - previne formele recurente ale infecției de tract urinar (cistite, uretrite), acționând simultan împotriva bacteriilor Gram-Pozitiv și a bacteriilor Gram-Negativ

Urisan - limitează aderarea bacteriilor la epiteliul renal, menține sănătatea tractului urinar, elimină disconfortul la urinare

În același timp, incontinența urinară se poate ameliora prin mici schimbări în viața de zi cu zi, inclusiv efectuarea de exerciții pentru întărirea mușchilor pelvieni, eliminarea kilogramelor în plus și un bun management al stresului.

Sursa foto: www.vecteezy.com

Comentarii