Deficitul de fier este întâlnit mai ales în rândul femeilor, deoarece ele pierd sânge lunar, în timpul menstruației, dar și în caz de sarcină și naștere. Abia atunci când ajung la menopauză, femeile își pot reface depozitele de fier mai ușor.
Află în continuare care sunt simptomele ce indică faptul că este posibil să te confrunți cu un deficit de fier.
De ce avem nevoie de fier
Fierul este un mineral cu rol esențial în producerea hemoglobinei, un tip de proteină formată din celule roșii din sânge. Aceste celule facilitează transportul de oxigen în organism: de la plămâni în toate părțile corpului. De asemenea, fierul contribuie și la producerea de mioglobină, proteina care furnizează oxigen mușchilor. Fierul mai este implicat și în producția unei serii de hormoni.
5 simptome care indică un deficit de fier
1. Pielea mai palidă
Deoarece hemoglobina conferă sângelui culoarea roșie, atunci când există o carență de fier, scade și nivelul de hemoglobină, iar pielea devine mai palidă. De regulă, acest simptom este unul dintre primele semne care indică lipsa fierului, iar astfel de zone ale corpului cum sunt fața, gingiile, unghiile, interiorul buzelor și al pleoapelor inferioare devin mai deschise la culoare. Încearcă să consumi alimente bogate în fier sau apelează la suplimente cu fier pentru a completa necesarul de fier din organism.
2. Oboseala neobișnuită și rezisteța scăzută la efort
Desigur că oboseala este destul de comună în zilele noastre și nu indică neapărat o problemă internă, dar în cazul deficitului de fier vorbim despre o extenuare inexplicabilă, care nu trece după somn sau odihnă. Acest lucru se întâmplă din cauza cantității mici de oxigen care ajunge la țesuturi și mușchi, fapt ce duce și la lipsa de energie. În același timp, inima lucrează mai mult pentru a ajuta la transportul de sânge bogat în oxigen, iar asta te poate obosi. Dacă vei crește aportul de fier, stările de oboseală vor dispărea, iar tu vei avea mai multă energie.
3. Piele uscată, păr deteriorat și unghii concave
Creșterea părului și elasticitatea pielii sunt și ele afectate de lipsa de oxigen din țesuturi, cauzată de cantitățile mici de fier din organism. De aceea pielea devine mai uscată, iar părul – mai fragil, ceea ce poate duce chiar la căderea părului. Atenție, este normal să pierzi până la 100 de fire de păr pe zi, dar atunci când părul cade în smocuri ar fi cazul să consulți un medic. În ceea ce privește unghiile, acestea pot să capete o formă concavă, fapt ce indică un deficit de fier semnificativ, iar unghiile ce devin casante sunt primul semn care ar trebui să te pună pe gânduri.
4. Dureri de cap și schimbări de dispoziție
Durerile de cap recurente pot fi semne ale deficitului de fier, iar acestea apar din cauza oxigenării deficitare a creierului. De asemenea, fierul este esențial pentru mai multe enzime implicate în sinteza serotoninei, dopaminei și a norepinefrinei, neurotransmițători care răspund de buna dispoziție. Așadar, deficitul de fier este asociat cu un nivel scăzut de serotonină, ceea ce poate cauza stări de tristețe și anxietate.
Doza zilnică de fier pentru femei cu vârste cuprinse între de 19 și 50 ani este de 18 mg pe zi, iar dacă această cantitate nu poate fi asigurată din alimentație, o singură pastilă efervescentă cu fier pe zi poate preveni carența.
5. Palpitații cardiace
Dat fiind că inima este nevoită să lucreze mai intens atunci când organismul nu are suficient fier, pot apărea astfel de simptome: bătăi neregulate ale inimii sau senzația că inima bate foarte repede.
Tratamentul pentru deficit de fier poate fi administrat doar după o diagnosticare corectă, care poate cuprinde anamneza și efectuarea unor analize de sânge speciale (hematocrit, homoglobină și feritină serică).
Sursa foto: www.vecteezy.com
Comentarii