Chiar dacă tuturor ni se întâmplă să mai uităm unde am pus cheile sau cum îl chemă pe noul coleg, odată cu vârsta ar trebui să acordăm mai multă atenție memoriei. Aceasta poate fi afectată de îmbătrânire, calitatea somnului, alimentație sau stres. În același timp, o memorie care este folosită și solicitată, de exemplu atunci când învățăm o limbă nouă sau un instrument muzical nou, va fi într-o formă mai bună. De asemenea, reducerea aportului de zahăr sau consumul de alimente antiinflamatorii au un impact pozitiv asupra calității memoriei. Află în continuare ce poți să faci să îți menții memoria sau să o îmbunătățești.
1. Practică meditația
Pe lângă faptul că este relaxantă și liniștitoare, meditația poate reduce stresul și durerea, scade tensiunea arterială și chiar îmbunătățește memoria. Astfel, s-a demonstrat că meditația crește cantitatea de materie cenușie din creier. Pe măsură ce îmbătrânești, materia cenușie scade și ea, ceea ce afectează negativ memoria și cogniția.
Meditația constă în concentrarea atenției asupra respirației, fără a te gândi la alte lucruri. Începe cu 10 minute pe zi, într-un spațiu fără zgomot, unde să nu fii distras de nimic. Poți să folosești o muzică relaxantă pe fundal sau încearcă o meditație ghidată.
2. Verifică nivelul de vitamina D
Vitamina D, sau vitamina soarelui, este un nutrient important care joacă multe roluri vitale în organism. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv o reducere a funcției cognitive. Deficitul de vitamina D este foarte frecvent, mai ales în climatele mai reci și la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Dacă analizele indică un deficit sau o carență, încearcă să consumi alimente bogate în vitamina D, petrece timp la soare (15 minute pe zi) sau optează pentru suplimente alimentare cu vitamina D https://ducfarm.ro/cumpara/detrix-vitamina-d3-3000ui-x-60-capsule-herbagetica-28881
3. Ai grijă la alimentație
Dacă consumi prea multe dulciuri, încearcă să reduci cantitatea pe cât posibil, întrucât consumul de prea mult zahăr adăugat poate duce la diverse probleme de sănătate și boli cronice, inclusiv declinul cognitiv. De asemenea, consumul de carbohidrați rafinați (prăjituri, cereale, orez alb și pâine albă) poate fi dăunător memoriei. Aceste alimente au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că organismul digeră rapid acești carbohidrați, fapt care duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge care, în timp, poate afecta creierul. Consumul excesiv de băuturi alcoolice poate avea și el un impact negativ asupra memoriei.
În schimb, alege alimente cu efect antiinflamator. Antioxidanții ajută la reducerea inflamației în organism prin reducerea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Găsești antioxidanți în fructe, legume și ceaiuri. De exemplu, fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți precum flavonoide și antocianine. Consumul lor este o modalitate excelentă de a preveni pierderea memoriei. De asemenea, curcumina (un compus găsit în concentrații mari în rădăcina de turmeric) este un antioxidant puternic, cu efecte antiinflamatorii puternice în organism.
4. Fă mișcare zilnică
Exercițiile fizice cresc secreția de proteine neuroprotectoare și pot îmbunătăți creșterea și dezvoltarea neuronilor, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății creierului. În același timp, menținerea unei greutăți corporale este sănătoasă nu doar pentru trup și organism, dar și pentru memorie. Mai multe studii au stabilit că obezitatea este un factor de risc pentru declinul cognitiv.
5. Antrenează-ți memoria.
Exersarea abilităților cognitive prin jocurile de memorie este o modalitate distractivă și eficientă de a stimula creierul. Cuvintele încrucișate, sudoku, tetris și chiar aplicațiile mobile dedicate antrenării memoriei sunt modalități excelente de a întări memoria.
Totuși, în perioadele aglomerate și suprasolicitate mental, creierul și memoria ta au nevoie de un pic de stimulare. În ajutor îți vin suplimente alimentare cu rol de stimulare a memoriei, cum ar fi:
Ginkoprim Max - conține ginkgo biloba care are efect benefic asupra performanței mentale, magneziu care are efect benefic asupra sistemului nervos și muscular, iar zincul sprijină funcția cognitivă.
Lecitina - produs natural care susține nutriția celulelor nervoase, ajută la transferul impulsurilor nervoase, îmbunătățeste memoria și capacitatea de învățare.
Memory Stem – include componente 100% naturale din extracte standardizate care ajută la mărirea capacității de concentrare, la îmbunătățirea atenției și la creșterea capacității de memorare.
Algal Omega-3 – conține concentrații bine definite de acizi grași care susțin sănătatea inimii și a creierului.
Memo Plus - conține 5 ingrediente active cu influență pozitivă asupra memoriei și concentrării: magneziu, cafeină, gingko biloba, vitamina B6 și fosfatidilcolină.
În concluzie, nu este atât de greu să îți îmbunătățești memoria. Încearcă să ai un somn bun, fără ore pierdute în fața televizorului sau a telefonului înainte de culcare, exersează-ți mintea și corpul, mănâncă multe fructe și legume.
Comentarii