Vitaminele si mineralele sunt nutrienti de care corpul are nevoie pentru a functiona corect si pentru a ramane sanatos. Majoritatea persoanelor le obtin printr-o alimentatie echilibrata si variata, dar exista cazuri in care anumite vitamine sau minerale nu sunt corect asorbite sau persoana nu se alimenteaza corespunzator. Deficitul de vitamine si minerale poate fi periculos, la fel cum este si excesul.


Exista 13 vitamine de care avem nevoie: A, C, D, E, K si complexul de vitamine B. In timp ce vitaminele D si K sunt sintetizate de organism, restul le putem obtine exclusiv din mancare sau suplimente alimentare.


Pentru ca vitaminele sa ajunga in organism, acestea trebuie administrate in concordanta cu modul lor de solubilitate. Spre exemplu, vitaminele A, D, E, K sunt liposolubile si este nevoie sa le administram in timp ce consumam grasimi, cum ar fi in timpul unei mese bogate in grasimi animale sau vegetale. Grupul de vitamine B si vitamina C sunt hidrosolubile si se dizolva in lichide. Este bine sa le luam cu un pahar de apa.


In ceea ce priveste mineralele, acestea se impart in doua tipuri: macrominerale si oligominerale. Avem nevoie de cantitati mai mari de macrominerale. Acestea includ calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, clorura si sulf. Iar de oligominerale avem nevoie doar de cantitati mici: fier, mangan, cupru, iod, zinc, cobalt, fluor si seleniu. Persoanele care au anumite probleme de sanatate sau care iau unele medicamente ar putea avea nevoie sa consume mai putine minerale. De exemplu, persoanele cu boli renale cronice trebuie sa limiteze consumul de alimente bogate in potasiu.


Suplimente de tip multivitamine si minerale sunt preferate datorita faptului ca un singur comprimat le contine pe toate, administarea lor fiind mai usoara.


Suplimentele alimentare din gama Centrum contin o cantitate personalizata de vitamine si minerale pentru femei, barbati sau copii. Centrum pentru femei contine un raport adecvat de vitamine, minerale importante si oligoelemente esentiale, relevante pentru organismul femeii. Centrum pentru barbati contine vitamine si minerale in cantitati special adaptat nevoilor nutritionale ale barbatilor (nevoi energetice si masa musculara mai mari decat ale femeilor). Centrum Junior Pro, pentru copii, acopera, intr-un singur comprimat, necesarul zilnic de multe vitamine, minerale si oligoelemente al unui copil.