Probioticele sunt microorganisme vii care populeaza in mod obisnuit organismul nostru, cunoscute si sub denumirea de bacterii “bune”. Le putem gasi pe suprafata pielii, in gura, plamani, tract urinar, vagin si intestine. Atunci cand contactam boli cauzate de bacterii “rele” si acestea depasesc numarul bacteriilor “bune”, este recomandat sa consumam suplimente alimentare ce contin bacterii lactice si bifidobacterii vii, sau mai simplu: probiotice.

Probioticele pentru adulti se comercializeaza sub forma de plicuri sau sub forma de capsule, acestea fiind la fel de eficiente. Pentru o administrare mai usoara, probioticele pentru bebelusi sau cele pentru copii se pot gasi si sub forma de picaturi orale.

De exemplu, probioticele trebuie administrate pe durata tratamentului cu antiobiotice deoarece acestea ucid atat bacteriile rele care au cauzat boala cat si bacteriile bune. In consecinta, apare un dezechilibru al florei intestinale ce se poate manifesta prin simptome ca: indigestie, balonare, constipatie, diaree, flatulenta si meteorism. De aceea este indicat sa luam si probiotice, de regula la distanta de doua-trei ore dupa antibiotic sau in functie de recomandarea medicului sau farmacistului. Daca le administram impreuna, antibioticele vor distruge probioticele consumate.

Printre cele mai bune probiotice se numara Linex, Linex Forte, Eubiotic si Lacium. Toate contin o cantitate foarte mare de probiotice care vor ajuta la restabilirea echilibrului in organism: sustin si imbunatatesc digestia, ajuta la absorbtia vitaminelor, impiedica patrunderea in sange a bacteriilor rele, reduc inflamatia si intaresc sistemul imunitar. In ceea ce priveste modul de pastrare, cititi cu grija prospectul probioticelor.

Datorita actiunii benefice asupra sistemului digestiv, se poate recomanda consumul de probiotice in caz de sindrom de colon iritabil sau pentru a ameliora boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Asadar, probioticele nu se consuma doar atunci cand luam antibiotice.
Probioticele nu trebuie confuntate cu prebioticele care sunt de fapt niste fibre si reprezinta hrana probioticelor. Prebioticele imbunatatesc digestia si asimilarea nutrientilor datorita faptului ca duc la dezvoltarea bacteriilor bune. De exemplu, inulina, galacto-oligozaharidele (GOS) si fructo-oligozaharidele (FOS) sunt prebiotice si se pot administra odata cu probioticele.