Daca te confrunti cu probleme de digestie ocazionale, precum diareea, balonarea sau crampele abdominale, digestivele sunt acele medicamente care te vor ajuta sa amelioreze simptomele.
Digestia este un proces complex, care incepe inca din gura, odata cu masticatia, si continua in stomac si intestine subtire, unde are loc absorbtia hranei. Se intampla ca acest proces sa fie perturbat de anumiti factori, ducand astfel la aparitia simptomelor neplacute asociate cu indigestia: senzatie de plenitudine, durere in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, senzatie de balonare, flatulenta, eructatii si un disconfort general.
Cele mai comune cauze ale indigestiei sunt: mancatul rapid, consumul de alimente grase, alcool, zahar si bauturi carbogazoase in cantitati mari. Anxietatea si tratamentul cu antibiotice pot cauza, la randul lor, probleme de digestie. De asemenea, unele boli sunt asociate cu aparitia simptomelor digestive, cum ar fi gastrita, ulcerul, hernia hiatala, pancreatita, calculii biliari, boala celiaca sau colecistita.
De regula, majoritatea persoanelor ce acuza probleme digestive se confrunta cu simptomele asociate dupa o masa copioasa, cum sunt mesele de sarbatori bogate in grasimi. In ajutorul lor vin medicamentele pentru digestie, precum Triferment, Stomachon, Colebil sau Dicarbocalm, dar aceste trebuie administrate ocazional. In cazul care simptomele sunt recurente si, mai ales, nu cedeaza dupa tratament, este necesar sa mergeti la un consult medical.
In general, simptomele de indigestie pot sa dureze pana la 3-5 ore dupa masa, dat fiind ca de atat timp are nevoie stomacul pentru a digera mancarea inainte sa ajunga in intestinul subtire.
Pentru a evita problemele de digestie se recomanda sa nu iei masa in graba, sa mesteci lent, sa reduci din cantitatile exagerate de zahar si grasimi, sa respecti cele trei mese pe zi plus 2 gustari si sa eviti mesele copioase pe cat este posibil. Ai grija sa ai o alimentatie bogata in fibre, dat fiind ca acestea ajuta la digestie.