Transpirația în exces: cauze și produse eficiente

Transpirația în exces, cunoscută în termeni medicali și cu denumirea de hiperhidroză, reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare. Condiția apare, de regulă, în copilărie sau adolescență și poate să persiste întreaga viața ori să se amelioreze în timp.


Este normal să transpirăm în anumite condiții precum stres, efort fizic ori căldură, însă persoanele care suferă de această afecțiune au tot timpul, fie vară ori iarnă, axilele, palmele și tălpile umede.


Află în continuare care sunt cauzele transpirației în exces, ce măsuri se recomandă și ce tratamente există pe piață. 

Transpirația în exces - care sunt cauzele?

Transpirația excesivă poate fi provocată de o serie de factori, însă cei mai întâlniți sunt cei de tip hormonal. Oscilațiile hormonale sunt întâlnite în adolescență, la menopauză, în caz de diabet, hipertiroidism și hipoglicemie.


Persoanele care transpiră exceviv este foarte posibil să mai aibă un membru în familie cu aceeași problemă, astfel că este o moștenire genetică în acest caz.

Acest fenomen mai apare și în cazul unei alimentații bogate în săruri și grăsimi ori când pacientul suferă de obezitate.


Transpirația în exces mai poate să apară și din cauza unor infecții, afecțiuni cardiace ori pulmonare. De asemenea, medicii o mai pun și pe baza administrării unor medicamente precum pilocarpina, antidepresive triciclice și fizostigmina.


Transpirația în exces - măsuri generale


Persoanelor care se confruntă cu transpirație în exces li se recomandă să evite factorii care pot să agraveze condiția: stresul emoțional, purtarea unor haine sintetice ori a unor haine strâmte care nu lasă pielea să respire.


De asemenea, este indicat ca acestea să renunțe la consumul de ceai, cafea, ciocolată ori alcool. Și trebuie evitată și administrarea unei medicații care poate cauza hiperhidroza.


Aplicarea pudrei de talc imediat după duș poate preveni transpirația în exces.


Regimul alimentar în caz de hiperhidroză


Alimentația poate fi de un real ajutor în lupta dusă împotriva transpirației în exces. Evită să consumi alimente intens procesate, junk food, preparate picante și alimente bogate în carbohidrați.


Ceapa și usturoiul trebuie consumate în cantități mici fiindcă sunt vinovate de transpirație urât mirositoare.


Optează pentru un regim pe bază de legume și fructe și consumă 8 pahare de apă pe zi.


Transpirația în exces - produse recomandate


În comerț, există diverse metode care previn și tratează transpirația în exces. Iată câteva produse pe care le poți cumpăra din farmacia noastră:


Deodorantul cremă - Tratament împotriva transpiraţiei abundente de la Vichy este recomandat atât femeilor, cât și bărbaților care suferă de transpiraţie intensă şi care doresc să combine toleranța cu eficacitatea antiperspirantă. Pielea axilei rămâne uscată, nivelul transpiraţiei scade şi se stabilizează săptămână după săptămână.


Spray-ul Transpiblock Zdrovit oferă prospețime în fiecare zi, limitând excesul de transpirație și ameliorând mirosul specific, neplăcut al transpirației.


Deodorantul roll-on, tratament intensiv anti-transpirant stress-resist Vichy are o eficacitate antiperspirantă puternică, chiar şi în condiţii de stres. Bogată în agenți antiperspiranți activi, minerale ultraabsorbante şi Perspicalm™, formula acestui tratament reglează fluxul de căldură şi cantitatea de transpiraţie în momentele caracterizate de stres.


Antiperspirantul roll-onPerspirex Comfort este conceput pentru a oferi o protecție eficientă împotriva transpirației. Cu ajutorul sistemului de îngrijire a pielii confort Cpx iritaţiile sunt menținute la un nivel minim. Perspirex funcționează atât de eficient datorită ingredientului activ clorură de aluminiu. Clorura de aluminiu reacționează cu apă și cu cheratină din glandele sudoripare, formând temporar un dop de gel care împiedică transpirația să ajungă pe suprafața pielii. Dopul de gel este eliminat pe parcursul a câteva zile, odată cu eliminarea naturală a celulelor moarte ale pielii, motiv pentru care trebuie să reaplici Perspirex de 2-3 ori pe săptămână.


Dacă problema persistă este indicat să iei legătura cu un medic specialist care te poate ajuta să descoperi atât cauza exactă a afecțiunii, cât și un tratament potrivit. 

Comentarii