Lacrimile artificiale au rol adjuvant în procesul de lubrifiere al globului ocular, fiind recomandate de către medicii oftalmologi în situațiile în care apare sindromul ochilor uscați.
Dacă ți-a fost indicat un tratament cu lacrimi artificiale pentru sănătatea oculară, cu siguranță îți dorești să afli mai multe informații despre cum acționează și ce produse poți să folosești.
Cauzele senzației de ochi uscați
Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu sindromul de ochi uscați în ultimii ani. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei senzații se numără următoarele:
- folosirea calculatorului mai multe ore la rând;
- privirea în ecranul telefonului și al televizorului;
- aerul condiționat ori sistemul de încălzire;
- vântul puternic;
- expunerea la soare;
- lipsa somnului;
- condusul unui autoturism timp de mai multe ore;
- purtarea constantă a lentilelor de contact;
- disfuncții ale glandelor lacrimare.
Lacrimile artificiale: când sunt indicate?
Sindromul de ochi uscați se manifestă prin senzație de arsură, usturime și mâncărimi. Popular, aceste stări sunt descrise de pacient ca și cum ar avea nisip în ochi. În aceste situații, lacrimile artificiale hidratează intens globul ocular, restabilind echilibrul la nivelul acestuia.
Tratamentul cu lacrimi artificiale mai poate fi recomandat și în cazul în care o persoană se confruntă cu privire încețoșată în timpul programului de muncă. De regulă, această senzație apare atunci când locul de muncă presupune activitatea în fața calculatorului. Este cunoscut faptul că lumina albastră, artificială, are impact negativ asupra sănătății globului ocular.
Medicul oftalmolog mai poate prescrie folosirea lacrimilor artificiale și în cazul unor afectiuni precum conjunctivită, keratită ori iridociclită. Aici este necesară punerea unui diagnostic și stabilirea unui tratament mai complex, astfel că doar medicul specialist poate prescrie produsele pentru sănătatea oculară.
Tratamentul cu lacrimi artficiale poate fi aplicat și fără prescripție medicală, însă este recomandat un consult oftalmologic, mai ales dacă disconfortul ocular apare frecvent.
Cum acționează tratamentul cu lacrimi artificiale?
Lacrimile artificiale mențin ochii hidratați, eliminând astfel senzația neplăcută de uscăciune, calmează usturimile, reduc treptat mâncărimile oculare și elimină roșeața. La fel ca lacrimile naturale, picăturile oftalmice lubrifiante au rolul de a proteja suprafața ochilor de posibile infecții și de a curăța globul ocular.
Iată câteva recomandări din farmacia nostră online:
Lacrimile artificiale Hyabak lubrifiază, calmează și hidratează ochii, transmițând o senzație de eliberare pe o lungă durată. Pot fi aplicate în cazul ochilor uscați sau obosiți din cauza factorilor externi precum vântul, fumul, poluarea, praful, căldura uscată, aerul condiționat și munca îndelungată în fața ecranului calculatorului. De asemenea, produsul este indicat și pentru lubrifierea lentilelor de contact.
Vizik ochi uscati și obosiți ameliorează pe termen lung disconfortul cauzat de purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă mai lungă, aer condiționat, vânt, vreme rece, aer uscat sau fum de țigară. Totodată, lacrimile artificiale sunt utile și atunci când se petrece prea mult timp în fața calculatorului sau la volanul autoturismului. Produsul hidratează și lubrifiază suprafața oculară.
Picăturile oftalmice SensiVit reprezintă o soluție utilizată ca alternativă pentru stabilizarea celor trei straturi lacrimale (un film lacrimal) pe suprafața ochiului. Produsul acționează asupra uscării rapide a suprafeței ochiulu și stabilizează componenta apoasă a lacrimilor.
Soluția oftalmică Artelac Rebalance conține componente importante care se găsesc în mod natural în ochi și lacrimi, inclusiv hialuronat de sodiu, un hidratant eficient care reunește apa, nutrienți și ioni purificatori (precum potasiu, magneziu, sodiu și calciu) la suprafața ochiului. Acest produs calmează ochiul prin contribuirea la refacerea echilibrului osmotic al peliculei lacrimale și al suprafeței oculare. Este util și pentru umezirea lentilelor de contact.
Chiar dacă nu te numeri printre purtătorii de ochelari de vedere ori de lentile de contact, tot trebuie să acorzi atenție sănătății oculare. Sindromul de ochi uscați este o urmare a stilului de viață modern, astfel că este recomandat să mergi la un consult de specialitate dacă te confrunți frecvent cu această problemă.
Comentarii