Digestia în perioada sărbătorilor - 5 pași pentru eliminarea disconfortului gastric

Sărbătorile reprezintă un prilej minunat de a petrece mai mult timp cu familia, de a ne relaxa și de a ne aminti din nou de tradiții. În aceste zile festive, mesele vor fi pline cu tot felul de preparate culinare delicioase, așa că este greu să te abții să nu le încerci pe toate.

Din păcate, în perioada sărbătorilor sunt înregistrate cele mai multe cazuri de probleme digestive din an. Consumul în exces al unor mâncăruri bogate în grăsimi, al dulciurilor, al sucurilor acidulate și al băuturilor alcoolice poate provoca disconfort gastric. Aceste alimente sunt greu de digerat, astfel că generează probleme precum: balonare, crampe, arsuri gastrice, constipație, diaree sau greață. Tot în perioada sărbătorilor mai pot să apară și crizele biliare în cazul persoanelor care au probleme cu digestia grăsimilor.

Cum poți să elimini disconfortul gastric și să te bucuri în continuare de sărbători, ți prezentăm în continuare. 

1. Nu începe prima masă a zilei cu preparate greu de digerat

Deși aștepți cu nerăbdare să te bucuri de toate bunătățile preparate de sărbători, cel mai bine este să începi ziua cu ceva ușor de digerat. Alege un iaurt și pune câteva linguri de ovăz în el ori prepară un terci de ovăz cu scorțișoară. Ambele variante ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, prevenind crampele și balonarea. Dacă vei mânca preparate grase de la primele ore ale zilei, te vei simți fără energie până seara.

2. Mănâncă porții mici

Te poți bucura de toate preparatele culinare de sărbători, însă cu condiția să mânânci porții mici. Mestecă pe îndelete, savurează fiecare îmbucătură și nu te ridica de la masă cu senzația că ești plin. În loc să iei două mese consistente, mai bine optează pentru 4 ori 5 pe parcursul unei zilei și te vei simți mult mai bine.

Nu combina toate mâncărurile la o masă, ci încearcă de fiecare dată alt preparat. Asigură-te că alternezi preparatele grele cu cele mai ușoare, așa cum sunt salatele, astfel încât să nu suprasoliciți sistemul digestiv. 3

3. Nu consuma apă în timpul mesei

Consumul de apă în timpul mesei poate încetini digestia, în special dacă este într-o cantitate mai mare. Lichidele diluează sucul gastric și îngreunează activitatea enzimelor digestive. De aceea, specialiștii recomandă să se consume apă înaintea unei mese ori la o jumătate de oră după. 

4. Nu consuma fructe și dulciuri imediat după masă

Încă un sfat care te va ajuta să elimini disconfortul gastric este să nu consumi fructe și dulciuri imediat după masă. Acestea au un timp de digestie diferit față de celelalte tipuri de alimente. Consumate imediat după masă, pot provoca aciditate și gaze intestinale.

5. Ia un supliment care să ușureze digestia

Un supliment alimentar special conceput pentru a ușura procesul de digestie este un bun camarad în perioada sărbătorilor și nu numai. 

Digenzym plus este o combinație complexă de enzime digestive, fibre solubile și probiotice care acționează asupra compușilor greu digerabili în stomac. Produsul îmbunătățește digestia, reduce balonarea, luptă cu efectele de supraalimentare și reglează tranzitul intestinal.

Digex forte conține un complex de 9 enzime digestive, bilă bovină și ghimbir - ingrediente naturale combinate într-o formulă inovatoare ce combate eficient indigestia după mese copioase. Este un aliat de nădejde în caz de combinații alimentare nesănătoase ce asociază alimentele proteice cu surse de lipide și carbohidrați (paste cu șuncă și smântână, lasagna, pepene galben cu prosciutto, cereale cu sucuri de fructe acide, etc). 

Digestil conține extracte din plante care au un efect benefic la nivel digestiv. Înlătură rapid senzația de balonare și stomac “greu”. Produsul are proprietăți antiinflamatoare, antispastice și calmante. 

Pentru a îmbunătăți digestia de sărbători, îți recomandăm să faci și mișcare. Activitatea fizică stimulează motilitatea intestinală, prevenind apariția problemelor digestive. 

Comentarii