Diferențe între răceală și gripă


Adesea oamenii vorbesc despre gripă deși, în realitate, suferă de răceală. În viața de zi cu zi aceste două boli se confundă, însă ele evoluează diferit și există semne care ne pot ajuta în distingerea lor.


Răceala este mai des întâlnită decât gripa și reprezintă o infecție acută care se manifestă cel mai adesea la nivelul tractului respirator superior (la nivelul nasului, a sinusurilor, gâtului). Este declanșată frecvent de temperaturi scăzute sau clima preponderent rece. Temperaturile joase și atmosfera uscată sunt condiții prielnice pentru răspândirea virusurilor. Cele mai întâlnite simptome sunt nasul înfundat care curge, durerea în gât, tusea, starea generală de rău, uneori febră. Deși aceste simptome pot fi prezente și în cazul gripei, etapele diferite în evoluția lor sunt cheia înțelegerii bolii de care suferim.


Principalele diferențe:


• Răceala are un început lent, în timp ce gripa debutează rapid. Din acest motiv, simptomele gripei sunt mai pronunțate și adeseori mai grave. Dacă simptomele noastre au apărut brusc, acesta poate fi un prim indiciu că suferim de gripă și ne poate ajuta să luăm măsurile potrivite încă din stadiul de început al bolii;


• Răcelile au perioada de manifestare scurtă, aproximativ o săptămâna, iar simptomele pot dispărea cu sau fără un tratament anume.


Ceea ce au în comun cele două boli este tratamentul simptomatic: se recurge la ameliorarea țintită a simptomelor apărute și la o dietă bogată în lichide. Prelungirea sau agravarea simptomelor indică necesitatea unui consult medical.


Pentru o diferențiere mai corectă a celor două afecțiuni, putem consulta tabelul de mai jos unde este prezentat cât de des apar diferite simptome.Tratamentul uzual


Este important să ținem cont de faptul că răceala și gripa sunt cauzate de virusuri. Antibioticele sunt recomandate în infecții cauzate de bacterii, motiv pentru care nu este indicat să recurgem la aceste medicamente când suferim de răceală sau gripă. De asemenea, aceste medicamente se pot administra doar în urma consultării unui cadru medical.


O refacere rapidă a stării de sănătate constă în:

Asigurarea unui tratament eficace împotriva simptomelor apărute

Susținerea sistemului imunitar

Dietă bogată în lichide și nutriențiAsigurarea unui tratament eficace


1. Tuse


Tusea seacă - tusea lipsită de secreții, cel mai des cunoscută ca și "tuse uscată". Se pot administra produse pe bază de substanțe medicamentoase antitusive (Tusocalm, Bioflu - datorită substanței dextrometorfan) sau pe bază de plante cu rol antitusiv cum este lichenul de piatră sau mușchiul islandez (Aspecton, Isla Cassis, Salviasept Acut, Bronhoklir, Sinosun, Meltus).

• Tusea productivă - tusea cu secreții abundente sau expectorații, cunoscută ca și "tusea care se rupe", cel mai adesea fiind precedată de tusea seacă. Se pot administra substanțe cu rol în fluidizarea secrețiilor: secrețiile vor deveni mai puțin vâscoase și se vor elimina mai rapid. Eliminarea cât mai promptă a secrețiilor este necesară pentru a preveni suprainfectarea acestora. Se recomandă substanțe cu rol expectorant (de rupere a secrețiilor) cum este acetilcisteina din ACC, Fluimucil, Imunotus sau plante cu rol de fluidizare al secrețiilor (iederă, pătlagină, muguri de pin, nalbă mare) cum se găsesc în comprimate sau siropuri precum PlantExir, Bronhoklir, Meltus.  

• Tusea Mixtă - alternează episoadele de tuse seacă cu cele de tuse cu expectorații. Există produse care combină ingredientele antitusive cu cele expectorante (Stodal, Fluend Extreme, Tusocalm, Grintuss, Koflet).  


2. Durere în gât


Durerea în gât apare cel mai adesea datorită unor inflamații localizate la acest nivel. Putem resimți fie un disconfort, fie senzații dureroase ce persistă doar în momentul înghițirii sau chiar și întreaga zi. În general, se recomandă comprimatele de supt pe bază de antiinflamator căruia i se poate asocia un anestezic, antiseptic (dezinfectant). De asemenea, se poate recurge la comprimatele de supt pe bază de ingrediente naturale (mentă, eucalipt, musețel, etc). O regulă generală în ce privește comprimatele de supt este ca după dizolvarea comprimatelor trebuie să așteptăm aproximativ 30 de minute până să bem băuturi sau să consumăm alimente. Astfel, ne asigurăm ca substanțele din comprimate au un contact prelungit cu zona iritată a gâtului și nu vor fi înlăturate înainte să își facă efectul.


Venim în ajutorul pacienților prin recomandarea comprimatelor de supt:


• Pe bază de extracte naturale: Fluend Extreme, Salviasept Acut, Thymo Tabs, Tymisept

• Pe bază de substanțe medicamentoase: gama Strepsils, Tantum Verde, Trachisan, Hexoraletten N, Septogal


3. Nas înfundat


Rinita acută (guturaiul) este o inflamație a mucoasei nazale însoțită sau nu de secreții nazale abundente (rinoree). Se pot administra decongestionante nazale locale (spray-uri nazale, picături, soluții de inhalat) cu rol în desfundarea nasului. Este important ca tratamentul cu astfel de substanțe să se administreze pe termen scurt și doar în dozele recomandate, altfel pot da într-o anumită măsură dependență. Există, de asemenea, formule cu conținut în apă de mare sau soluție salină cu rol decongestionant și de menținere a igienei nazale. Variantele acestea sunt ideale pentru persoanele însărcinate, copii sau pentru cei care nu doresc să folosească produse cu substanțe medicamentoase.


4. Durere și febră


În cazul apariției durerii sau febrei, se recurge la administrarea unor produse antipiretice (substanțe care ajută la reducerea febrei). Ne putem gândi la paracetamol sau substanțe antiinflamatoare precum ibuprofenul, naproxenul, etc. Unul din avantaje este faptul că putem găsi o multitudine de produse care conțin ibuprofen, cu sau fără alte substanțe asociate: gamele Nurofen, Advil, Reuprofen, Paduden, Mig 400, etc.


Înainte de a administra un antiinflamator, trebuie ținut cont că aceste substanțe pot crește tensiunea și pot provoca disconfort stomacal, motiv pentru care se administrează cu precauție persoanelor cu probleme de tensiune sau afecțiuni gastrice.Susținerea sistemului imunitar


Susținerea imunității presupune un stil de viață sănătos și un aport nutritiv corespunzător. Vitaminele sunt substanțe organice necesare organismului în cantităti moderate pentru funcționarea sa optimă. Mineralele sunt elemente nutritive necesare menținerii stării generale de sănătate și întărirea sistemului imunitar, muscular, nervos.


Combinațiile de propolis, zinc, echinacea, magneziu asociază proprietățile antioxidante și cele de stimulare ale imunității, făcând din acestea o alegere ideală în special în anotimpul rece. În acest scop se pot alege produse precum Gripovit, PropolisC, PropolisC + Echinacea, System Well, Septilin, Imunoprotect.


În concluzie, raceala este o boală mai des întâlnită decât gripa, cu un început mai lent și o frecvență diferită a simptomelor. Ambele boli se tratează simptomatic. Totul începe printr-o analiză a simptomelor apărute, evaluarea stării de sănătate generale (dacă avem sau nu și alte boli sau probleme de sănătate) și alegerea unui tratament corect.Cel mai bun leac este o atitudine responsabilă!


Farm. Maria Borza

Comentarii