DIFERENȚA ÎNTRE PROBIOTICE ȘI PREBIOTICE: CARE ESTE ROLUL LOR ÎN ORGANISM

Probabil ai auzit de probiotice atunci când ai urmat un tratament cu antibiotice și ți-au fost recomandate de medic, dar te-ai întrebat care este rolul lor în organism și de ce ți-au fost administrate? Din start îți spunem că probioticele și prebioticele nu reprezintă același lucru, dar ambele contribuie la bunăstarea florei bacteriene din intestin. Află în continuare totul despre probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticele?


Probiotice sunt bacterii vii pe care le găsim în anumite alimente și suplimente. Odată consumate, acestea se alătură populației de bacterii bune din sistemul digestiv. Alături de alte microogranisme din intestin, acestea formează flora intestinală sau microbiota. Prin funcția sa, microbiota combate apariția infecțiilor, dar are și importante funcții digestive, metabolice, imune și neurologice.


Antibioticele sunt substantanțe care distrug bacteriile bune din intestin, creând un dezechilibru în flora intestinală. Bacteriile rele se înmulțesc, se hrănesc din alimentele ingerate și “fură” nutrienți care ar trebui să ajungă în organism. În consecință, corpul nu le mai primește pentru sine, imunitatea scade și astfel organismul devine mai slab în fața infecțiilor. Spre urmare, microbiota este o componentă importantă a sistemului imunitar intestinal.


Spre urmare, este foarte important să luăm probiotice la fiecare tratament cu antibiotice. De regulă, găsim prebiotice și în mâncare (kefir, varză murată, unele brânzeturi), dar când este cazul de a suplimenta flora intestinală, este recomandat să apelezi la suplimente alimentare deoarece acestea conțin o cantitate foarte mare de probotice per capsulă.


Farmacia online Ducfarm pune la dispoziția ta o gamă largă de probiotice din care poți să alegi:


Eubiotic este un produs pe baza de culturi lactice vii ce contine unele dintre cele mai studiate bacterii din lume, Lactobacillus acidophilus LA-5 si Bifidobacterium BB-12. Contribuie la reducerea cu pana la 60% a incidentei diareei cauzate de antibiotice


Linex Forte contine 12 milioane de organisme vii si este ecomandat in dezechilibrul florei intestinale care poate fi provocat de alimentatia necorespunzatoare, stresul, tratamentul cu antibiotice.


Synergize Your Gut de la Good Routine (Secom) are la baza 7 miliarde de tulpini bacteriene benefice pentru flora intestinala, dar si Inulina (prebiotic) pentru suplimentarea florei intestinale.


Ce sunt prebioticele?


Prebioticele sunt fibre vegetale care reprezintă hrana bacteriilor bune. Spre urmare, ele stimulează creșterea și dezvoltarea armonioasă a florei bacteriene din intestin. Inulina, galacto-oligozaharidele (GOS) si fructo-oligozaharidele (FOS) sunt prebiotice si se pot administra odata cu probioticele.


Dacă vorbim despre mâncare, găsim prebiotice în banane, ceapă, usturoi, fructe de pădure, leguminoase, praz și multe altele. În același timp, se pot administra prebiotice și sub formă de suplimente:


Bifido-Plus este un prebiotic din clasa fructanilor, extras din rădăcina de cicoare. Odată ajuns în colon, hrănește bacteriile benefice care trăiesc acolo. Susține tranzitul intestinal și combate stările de flatulență.


Bio Sun conține atât prebiotice cât și probiotice, și este indicat în tulburări de tranzit intestinal, disbioze și pentru menţinerea florei intestinale normale.

Bonflor este un supliment alimentar cu acțiune de echilibrare a florei intestinale ce are la bază un complex format din probiotice (Bifidobacterium longum și Lactobacillus) și prebiotice (fructooligozaharide).


La final trebuie să știi că alimentația bogată în zaharuri și grăsimi hrănește bacteriile rele din intestin, spre urmare ai grijă la alimentație pentru a-ți proteja microbiota și sănătatea în general.

Comentarii