CUM TRATĂM CONSTIPAȚIA ȘI CUM SĂ O PREVENIM

Constipația nu este o boală în sine ci mai degrabă un simptom care constă în reducerea numărului de scaune la un număr de maximum trei ori pe săptămână și eliminarea lor cu dificultate. De vină pentru apariția constipației pot fi: dieta săracă în fibre, consumul scăzut de lichide, stresul sau anumite boli digestive. Majoritatea persoanelor pot suferi de constipație ocazională, iar în unele cazuri constipația se poate transforma într-o afecțiune cronică, dacă este lăsată netratată. Femeile se pot confrunta mai des cu acest simptom, mai ales cele care sunt înscărcinate.

Care sunt simptomele constipației


Pe lângă eliminarea dificilă a scaunelor și numărul lor redus, constipația poate duce și la apariția următoarelor simptome:


  • Materiale fecale tari, uscate sau în cantități mici
  • Balonare
  • Greață
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Pierderea în greutate
  • Hemoroizi cauzați de constipație și, respectiv, sânge în scaun
  • Durere la defecare
  • Senzație de evacuare incompletă

Cum scăpăm de constipație


Primul pas este evaluarea stilului de viață și a regimului alimentar. Se recomandă consumul a cât mai multe lichide și cât mai multă mișcare zilnică. Dacă în urma întreprinderii acestor pași simptomele nu se ameliorează, se recomandă utilizarea laxativelor. Un astfel de tratament este, de regulă, pentru o scurtă durată de timp, maximum o săptămână, pentru a evita fenomenele de obișnuință sau dependență.


În farmacia online Ducfarm puteți găsi o varietate de laxative cu extracte naturale, cum ar fi:


Ciocolax rapid - provoacă contracția musculară la nivelul colonului și stimulează secreția de apă si electroliți la nivelul acestuia, facilitând astfel evacuarea scaunelor. Își face efectul în maxim 4 ore de la administrare datorită combinației sinergice de ingrediente naturale active: cascara, senna, frangula și algă brună. Se recomandă în cazul constipației ocazionale.

Dulcolax drajeuri - stimulează mișcările peristaltice ale intestinului și diminuează consistența fecalelor. Stimulează procesul natural de evacuare din zona inferioară a tractului digestiv. Nu modifică nici digestia și nici absorbția caloriilor sau a nutrienților esențiali de la nivelul intestinului subțire. Poate fi administrat și copiilor începând cu vârsta de 2 ani.

Herbolax capsule - produs indicat în caz de activitate intestinală lentă, ajutând la echilibrarea și menținerea scaunelor regulate.. Conține lemn dulce și cicoare. Poate și administrat și femeilor gravide. Nu contine arome, conservanți sau coloranți artificiali.

Sennalax – supliment alimentar natural cu efect laxativ, care combate constipația, asigurând un tranzit intestinal optim, în vederea menținerii funcțiilor organismului si a stării de sănătate. Conține extract de senna. Durata administrării se recomandă a fi de maximum 7 zile, dar utilizarea se poate relua după o pauză de o săptămână.

4Lax Microclisme pentru adulți - se recomandă utilizarea pe termen scurt, oricând apare necesitatea de a evacua materiile fecale la pacienții care suferă de constipație sau tulburări ale tranzitului intestinal. Acționează prin înmuierea și lubrificarea scaunelor.

Cum prevenim apariția constipației


Constipația cronică, în timp, poate avea urmări neplăcute asupra întregului organism: hemoroizi, leziuni rectale, fisuri anale, sepsis, aritmii cardiace, afectarea absorbției medicamentelor, de aceea este foarte important să o prevenim.


Ce ar trebui să facem:


  • Să consumăm:
  • alimente bogate în fibre (fructe, legume, verdețuri, semințe, cereale integrale)
  • alimente naturale cu efect laxativ (prune, banane, mere, ghimbir, roșii, pepene roșu)
  • lactate fermentate care conţin probiotice (iaurt, chefir)
  • Să ne hidratăm corespunzător
  • Să nu amânăm nevoia de a merge la toaletă
  • Să avem o viață activă
  • Să reducem stresul pe cât posibil

În cazul în care constipația nu dispare sau reapare după administrarea laxativelor, apelați la sfaturile unui medic gastroenterolog.

Comentarii