CUM SĂ EVIȚI CRIZELE DE FIERE (COLICĂ BILIARĂ) ȘI CUM SĂ AI GRIJĂ DE BILA LENEȘĂ (DISCHINEZIE BILIARĂ)

Mesele bogate în grăsimi pot avea urmări nedorite asupra funcției vezicii biliare, declanșând simptome deranjante: dureri bruște în partea dreaptă a abdomenului ce pot iradia spre urmărul drept sau pe spate între omoplați, greață, eructații, vărsături, balonare, dureri de cap. Dacă te regăsești în aceste simptome care apar după mese și mai frecvent seara, este posibil să suferi de afecțiuni asociate vezicii biliare: colică biliară sau dischinezie biliară. Află în continuare cum se manifestă, ce opțiuni de tratament sunt și cum poți să le previi.

Ce rol are vezica biliară în organism și cum apar crizele de fiere


Vezica biliară (sau colecistul) este un organ în care se depozitatea bila (fierea) - un lichid verde-gălbui produs de ficat și care contribuie la digerarea grăsimilor atunci când acestea ajung în intestinul subțire.


În anumite condiții, în vezica biliară se pot formă calculi (pietre) care sunt compuși din colesterol (ficatul produce prea mult colesterol) sau bilirubină (ficatul produce prea multă bilirubină). O persoană poate avea pietre la fiere toată viață, fără a avea niciun simptom și fără a experimenta nicio criză. Însă atunci când acestea ajung în canalul cistic sau în canalul biliar comun, apar crizele de colică biliară și se întâmplă acest fapt după consumul excesiv de grăsimi: mese bogate în calorii și carbohidrați procesati. Durerile pot dura și până la o oră și încetează atunci când piatra se desprinde de canalul biliar și trece în intestin. În caz de colică biliară, pacientul nu va avea febră sau probleme de tensiune.


Cum să treci mai ușor peste o criză de fiere

Dacă bănuiești că suferi de colică biliară, ar fi bine să consulți medicul pentru a primi un plan de tratament. De regulă, pietrele la fiere sunt eliminate prin intervenție chirurgicală sau litotripsie (tratament cu unde de şoc extracorporale). Dacă totuși acestea nu dau simptome sau nu pot fi eliminate deocamdată, există posibilitatea de tratament medicamentos sau naturist.

Atunci când ești în plină criză, se pot administra medicamente antispastice (No Spa), analgezice și antiinflamatoare (algocalmin, ketonal).

Ce este dischinezia biliară (fierea leneșă)

O altă afecțiune des întâlnită este dischinezia biliară care se manifestă prin aceleași simptome ca litiaza renală (dureri abdominale, greață, vărsături) și este declanșată de alimentația bogată în grăsimi. Dat fiind că astfel de produse îngreunează digestia, se întâmplă că eliminarea bilei să se facă cu dificultate. În acest caz vorbim de o fiere leneșă. Mâncatul la ore târzii, lipsa mișcării fizice și consumul de mâncare de tip fast-food sunt obiceiuri care se pot răsfrânge neplăcut asupra sănătății bilei.

Cum să eviți problemele cu fierea

Pentru a evita simptomele neplăcute date de colica biliară sau de dischinezia biliară trebuie să îți regândești programul și meniul alimentar:

  • Mănâncă de 5 ori pe zi, împarte meniul în cantități mici și redu cantitatea de calorii.
  • Optează pentru mâncarea gătită la cuptor, grătar sau cu abur, evită prăjelile
  • Renunță la alcool și fumat pe cât este posibil
  • Mănâncă încet.
  • Consumă apă în funcție de necesarul organismului tău (1,5-2 litri de apă pe zi)

Cu acordul medicului sau farmacistului, optează pentru suplimente alimentare ce ajută la drenarea bilei:

Anghirol este un tratament adjuvant în tulburările dispeptice datorate insuficienței secretorii biliare. Conține extract de anghinare și stimulează secreția și evacuarea bilei la persoanele cu risc de litiază biliară.

Colebil reprezintă un tratament adjuvant în tulburările dispeptice atribuite deficitului de bilă în intestin (greață, gust amar, stare de vomă, durere biliară sau migrenă).

Armurariu - hepatoprotector și hepatoregenerator natural ce stimulează secreția și eliminarea bilei, cu efect antioxidant puternic.

De asemenea, sunt recomandate ceaiurile din plante tonice amare ce susțin sănătatea vezicii biliare: anghinare, cicoare, păpădie, armurariu.

Se mai poate consuma și ceai de rostopască (antispastic, antialgic) sunătoare (efect calmant) și lavandă (simulează secreția și excreția de bilă).

Comentarii