Crampe musculare: cauze si preventie?

Crampele musculare pot să afecteze orice persoană, indiferent de vârstă și de stilul ei de viață. Aceste dureri intense apar în momentul în care un mușchi se contractă involuntar și nu se poate relaxa.


Contracțiile bruște nu durează mai mult de câteva minute, însă sunt extrem de dureroase și pot crea semne de îngrijorare dacă se repetă frecvent.


Citește în continuare de ce apar crampele musculare și cum le poți preveni de acum încolo. 

Crampe musculare - cauze frecvente

Este dificil de numit o singură cauză care duce la declanșarea crampelor musculare, însă există câțiva factori care se află în atenția specialiștilor.

  • realizarea unui antrenament fizic intens, fără încălzire în prealabil;
  • deshidratarea;
  • păstrarea unei poziții o perioadă mai lungă sau schimbarea bruscă a poziției corpului;
  • circulația periferică deficitară;
  • carența de calciu, magneziu sau potasiu în organism;
  • deficitul de vitamine B1, B5 și B6;
  • sarcina;
  • vârsta (persoanele peste 40 de ani sunt mai predispuse);
  • dezechilibre ale glandei tiroide, afecțiuni renale, diabet, boli de ficat.

Cum pot fi prevenite ori ameliorate crampele musculare


De obicei, crampele musculare dispar de la sine, însă este bine de știut că poți apela la mici trucuri care să te ajute să calmezi durerea. Pentru început, oprește-te din activitate, întinde ușor mușchiul afectat și masează zona. Poți pune comprese calde pe mușchiul tensionat.


Nu începe antrenamentul fizic fără să faci câteva exerciții de încălzire înainte. Evită mișcările solicitante și ridicarea de greutăți mari. Totodată, evită să stai prea mult timp în aceeași poziție.


Nu uita să te hidratezi corespunzător în fiecare zi. Include în dieta de zi cu zi alimente bogate în potasiu și magneziu, precum: roșii, cartofi, broccoli, banane și citrice.


Dacă ai periodic probleme cu crampele musculare, este indicat să ții la îndemână un unguent cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, ajută suplimentele alimentare pe bază de magneziu precum NeoMagni Cramp care contribuie la funcționarea normală a mușchilor, menținerea echilibrului electrolitic și acido-bazic, sinteza normală a proteinelor și funcționarea normală a sistemului nervos.


Comprimatele Anticârcel Zdrovit contribuie la reducerea oboselii și a extenuării, la funcționarea normală a sistemului nervos și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.


Aktiv Carcel Stop de la Doppelherz conține magneziu, potasiu, vitamina B6 și vitamina B12. Magneziul, alături de potasiu, contribuie la metabolismul energetic normal, funcționarea normală a sistemului nervos și a celui muscular. În plus, magneziul contribuie la echilibrul electrolitic, în timp ce potasiul are un rol important în menținerea tensiunii arteriale normale. Vitamina B6 joacă un rol important în formarea normală a globulelor roșii, ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar, în timp ce vitamina B12 - contribuie la funcția normală a sistemului nervos.


Crampele musculare pot fi prevenite prin mici schimbări ale stilului de viață și prin adoptarea unei alimentații echilibrate. Comentarii