Dereglarea sistemului nervos vegetativ duce la apariția multor simptome neplăcute, care însă pot fi asociate și cu alte boli sau afecțiuni. De aceea este dificil de diagnosticat din prima. Oboseala cronică, tulburările de somn, slăbiciunea generală sunt doar câteva manifestări ale unei dereglări neurovegetative. Află în continuare de ce apare, care sunt manifestările și cum poți să combați aceste stări.
Ce este sistemul nervos vegetativ
Acest sistem complex, denumit sistem nervos vegetativ sau sistem nervos autonom, reglează activitatea tuturor organelor interne, spre urmare o dereglare a acestuia afectează bunăstarea întregului organism.
Sistemul nervos vegetativ se împarte în:
- sistemul nervos simpatic - activează răspunsul organismului la stres
- sistemul nervos parasimpatic - susține regenerarea organismului după stres
În consecință, atunci când unul dintre aceste sisteme nu funcționează corect, este afectată activitatea corectă a organelor și apar simptome care apar, de regulă, în situații de stres major. Comunicarea dintre creier și organism fiind afectată, unele situații ne pot copleși, iar răspunsul organismului devine exagerat, apar transpirațiile, bufeurile, crește tensiunea arterială și persoana își poate pierde cunoștința (sincopă).
Simptomele disfuncției neurovegetative
În funcție de organul afectat, ne putem confrunta cu un buchet de simptome. Să nu uităm, sistemul nervos vegetativ controlează toate funcțiile corpului. Astfel pot apărea următoarele manifestări:
- Oboseală
- Vertij
- Tahicardie
- Palpitații
- Nod în gât
- Anxietate
- Hipertensiune arterială sau scăderi bruște ale tensiunii arteriale
- Insomnie
- Stări de leșin
- Lipsă de concentrare
- Slăbiciune
- Iritații oculare
- Greață
- Constipație
- Diaree
- Scăderea libidoului
- Scăderea disfuncției erectile la bărbați
De ce apare dereglarea sistemului nervos vegetativ
În unele cazuri, poate fi vorba despre o moștenire ereditară, în alte cazuri, dereglarea apare pe fondul unor traume emoționale, boli interne, infecții neurologice sau afecțiuni ale sistemului nervos. Cert este că pentru a depista cauza, trebuie stabilită împreună cu medicul de familie o listă de analize și investigații care să ajute la depistarea cauzei corecte.
Ameliorarea simptomelor în caz de dereglare neurovegetativă
Simptomele pot să scadă calitatea vieții, spre urmare, este indicat să încercăm să le ameliorăm cât mai repede. Vă recomandăm următoarele produse:
Anxin - capsule pentru managementul stărilor de anxietate și al stresului cotidian. Conține extracte naturale de sunătoare, ceai verde, floarea pasiunii.
Bien Dormir Melatonina forte - recomandat persoanelor care au tulburări privind durata și calitatea somnului, stări de neliniște, stres, tensiune nervoasă.
Bien Plus Calm si Relaxare - produs cu ingrediente active 100% naturale, care vine în ajutorul persoanelor cu tensiune nervoasă, anxietate, neliniște și iritabilitate. Nu produce dependență.
Calmogen Plant - indicat în caz de anxietate, neliniște, pentru palpitații și impotriva tulburărilor de somn. Conține passiflora, hamei, gentiana si valeriana.
Emocalm - indicat în stări anxioase, depresie, stres și atacuri de panică. Nu influențează capacitatea de a conduce vehicule. Produsul conține: lavandă, roiniță, sunătoare, valeriană și ulei esențial de portocal.
Foarte important! Înainte de consuma orice supliment alimentar, consultați medicul sau farmacistul și spuneți-le dacă urmați orice tratament cu medicamente de sinteză sau naturiste. Citiți cu atenție prospectul produselor. Persoanele în vârstă, cele cu boli cronice sau femeile gravide trebuie să fie foarte atente la orice medicament administrat, fie el pe bază de plante sau nu.
Comentarii