Ai colesterolul crescut? Care sunt cauzele și ce tratament se recomandă

Colesterolul este o grăsime importantă pentru organism, deoarece ajută ca celulele corpului să fie sănătoase, dar care poate duce la boli grave dacă se regăsește în cantități mult prea mari.


Unele persoane pot avea colesterolul mărit din motive genetice, dar majoritatea îl acumulează din cauza unui stil de viață nesănătos. Spre urmare, cu ajutorul unor schimbări în această direcție și al unui tratament pentru colesterol ridicat, mulți își vor putea ameliora condiția, prevenind astfel diverse probleme de sănătate.

Colesterolul bun vs colesterolul rău


Colesterolul este transportat prin sânge fiind atașat de proteine. Această combinație de proteine și colesterol a primit denumirea de lipoproteină. Colesterolul total este format din colesterol HDL (colesterol bun) și colesterol LDL (colesterol rău), în funcție de ceea ce transportă lipoproteina.


    • Colesterolul bun este format din lipoproteine cu densitate înaltă ce sunt sintetizate de ficat, organ care menține un nivel echilibrat de colesterol pentru a susține nevoile organismului, iar surplusul îl elimină. În cazul în care cantitatea acestor lipoproteine este prea mică, sângele va conține prea mult colesterol.

    • Colesterolul rău este format din lipoproteine cu densitate joasă și este responsabil de acele plăci ce se depun pe artere și care cresc riscul de boli de inimă. Depozitele de colesterol îngreunează curgerea optimă a sângelui prin artere, iar dacă se rup și formează un cheag, pot ajunge în inimă sau în creier, cauzând un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cauzele colesterolului crescut

Stilul de viață nesănătos este cauza principală pentru care poți avea colesterolul mărit, și poate include:

  • consumul de alimente bogate în grăsimi
  • sedentarismul
  • stresul ce poate declanșa dezechilibre hormonale care, la rândul lor, pot cauza creșterea colesterolului
  • consumul de alcool
  • fumatul


În același timp, factorul genetic și unele boli contribuie și ele la creșterea colesterolului: diabetul, hipotiroidismul, boala renală cronică și lupusul.


Analize pentru diagnosticul de colesterol crescut


Din păcate nu există simptome care să fie asociate cu valorile înalte ale colesterolului, de aceea analizele de sânge efectuate anual sunt foarte importante pentru a depista un colesterol crescut.


Pe baza anamnezei și a profilului lipidic, format din colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL și trigliceride, medicul va putea pune un diagnostic corect.


Tratament pentru colesterol crescut


Dacă ai colesterolul ușor ridicat, cel mai probabil medicul va recomanda să îți îmbunătățești stilul de viață: mai multă mișcare zilnică, scăderea nivelului de stres și o alimentație bogată în legume, verdețuri, carne slabă și grăsimi bune.


În plus, se pot administra suplimente alimentare cu Omega 3-6-9 întrucât acești acizi grași ajută la scăderea colesterolului, reduc grăsimea de pe ficat și reglează metabolismul.


Korill este un alt supliment natural care s-a dovedit a fi destul de eficient în reglarea nivelului colesterolului, trigliceridelor și menținerea unui raport optim între HDL și LDL. Conține ulei de krill (crustacee din Oceanul Atlantic) bogat în antioxidanți puternici, care este cunoscut pentru absorbția sa ridicată.


Capsulele Moller’s Forte  cu ulei din ficat de cod sunt și ele benefice pentru scăderea colesterolului, menținerea sănătății și întărirea imunității.


În cazul în care nivelurile de colesterol sunt foarte mari, medicul specialist poate să prescrie medicamente pentru colesterol mărit, cum sunt statinele, numite și inhibitori de HMG-CoA reductază - clasă de medicamente ce împiedică ficatul să sintetizeze colesterol în cantități mari.


Pentru a preveni problemele legate de colesterolul crescut, ai grijă să ai o alimentație echilibrată și să faci mișcare zilnică pentru cel puțin 30 de minute. De exemplu, mersul pe jos este foarte benefic pentru sănătatea întregului organism și te ajută să ai o greutate optimă, spre urmare propune-ți să faci 8000-10,000 de pași pe zi. Nu în ultimul rând, acordă atenție somnului, deoarece nopțile nedormite pot crește nivelul de stres și, în consecință, pot duce și la colesterol mărit prin dezechilibrele hormonale pe care le cauzează.

sursa foto: www.vecteezy.com 

Comentarii