5 sfaturi utile pentru stimularea lactației

Alăptarea la sân este considerată foarte benefică atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Laptele matern este bogat în minerale, vitamine, proteine și anticorpi - nutrienți care ajută mai ales la protejarea tractului gastrointestinal al sugarului care nu este încă complet dezvoltat.


În unele cazuri, apariția laptelui la mamă poate să întârzie sau cantitatea de lapte poate să nu fie suficientă, iar pentru a remedia aceste situații, există mai multe soluții eficiente.

Când apare laptele matern în mod obișnuit

Deși corpul mamei se pregătește pentru alăptare încă din timpul sarcinii, laptele matern apare abia după naștere. Mai multe procese din organism duc la apariția secreției laptelui: expulzia placentei, scăderea bruscă a nivelurilor de hormoni (progesteron și estrogen), secreția ridicată de prolactină și oxitocină. Deși aceasta este mersul obișnuit al lucrurilor, în realitate mama va putea alăpta în funcție și de particularitățile organismului său. Există cazuri în care alăptarea va putea fi posibilă imediat după naștere, iar în altele procesul va fi ușor întârziat. Totuși, se consideră că declanșarea lactației va alea loc în interval de 48 până la 72 de ore de la naștere.
În primele zile bebelușul va fi hrănit cu colostru - prima formă a laptelui matern, mai gros și mai galben decât laptele obișnuit, deosebit de bogat în antioxidanți și anticorpi. În următoarele zile ar trebui să apară și laptele matern obișnuit, cu care sugarul va putea fi alăptat în următoarele 6 luni, în mod exclusiv. Alăptarea poate continua chiar și până la vârsta de 2 ani, în același timp cu diversificarea.
În cazul în care mama nu poate să alapteze, copilul va fi hrănit cu formulă de lapte praf.

Cum să stimulezi lactația - 5 sfaturi utile

Atunci când laptele întâzie să apară sau este secretat în cantitate prea mică, există mai multe soluții la care poate să apeleze mama.

1. Menținerea contactului între copil și pielea mamei

Imediat după naștere sau după operația de cezariană, copilul ar trebui să ia contact cu pielea mamei. De asemenea, este recomandat ca bebelușul să fie ținut lângă ambii sâni în reprize de cel puțin 15 minute în primele zile de viață.

2. Alăptarea repetată

Pentru a susține lactația, sugarul ar trebui să fie alăptat cât mai des. Atunci când acesta suge lapte, sunt eliberați hormoni care sunt responsabili de producția de lapte. Se consideră că un număr de 8-12 sesiuni de alăptare ajută la menținerea producției de lapte. De asemenea, alăptarea ar trebui să fie întreruptă doar de către bebeluș, când simte că s-a săturat.

3. Alăptarea cu ambii sâni

Atunci când copilul încetinește sau încetează să se hrănească dintr-un sân, ar trebui să fie îndreptat și către cel de-al doilea sân. O astfel de stimulare poate duce la creșterea producției de lapte. De asemenea, pomparea simultană a sânilor poate avea același efect, mai mult, laptele ar putea avea un conținut mai mare de grăsimi.

4. Folosirea unei pompe de sân

Și pomparea laptelui între hrăniri cu ajutorul unui pompe de sân poate stimula producția de lapte. Astfel, laptele poate fi pompat de fiecare dată în care mama rămâne cu lapte după o hrănire, când bebelușul ratează o sesiune de alăptare sau când acesta este hrănit cu formulă de lapte praf.

5. Consumul de suplimente alimentare ce stimulează lactația

Există mai multe ingrediente care au efect galactogog - adică stimulează și sporește secreția lactată, iar printre acestea se numără schinduful, roinița, cuminul, ashwaganda sau usturoiul. Astfel, acestea sunt deseori incluse în suplimentele alimentare pentru lactație, precum:

Capsule pentru stimularea lactației Mami și Bebe de la Fares - recomandat în hipogalacție (insuficiența secreției lactate la lăuze). Contribuie la stimularea lactației și reduce disconfortul abdominal postprândial la sugari.

Capsule Galafor Forte de la SunWAVE Pharma - recomandat în toate cazurile de stimulare naturală a lactației diminuate, datorită factorilor psihologici, emoționali sau nutriționali. Conține usturoi, kutzu, schinduf, ashwaganda, shatavari și alte extracte naturale din plante.

Capsule Femosun de la SunWAVE Pharma - asigură necesarul de nutrienți esențiali înainte, în sarcină și postpartum.

Este foarte important ca mama să consulte un medic specialist înainte de administrarea oricăror suplimente alimentare în timpul sarcinii și a alăptării.

Nu în ultimul rând, mama ar trebui să aibă un regim alimentar echilibrat, bogat în proteine și grăsimi bune, completat cu un aport ridicat de apă. Specialiștii recomandă ca mamele care alăptează să consume aproximativ 2200-2500 de calorii pe zi, dar nu mai puțin de 1800 de calorii zilnic, astfel încât organismul să aibă putere pentru a susține secreția de lapte.

Comentarii