Temperaturile scăzute din zilele de toamnă și iarnă pot avea un impact negativ asupra pielii uscate, de aceea este important să îi acorzi o atenție deosebită.
Uscăciunea extremă, apariția cojițelor și a crăpăturilor, mâncărimile și usturimile sunt semne clare ce indică faptul că pielea ta suferă. Iată ce poți face pentru a evita aceste simptome:
1. Renunță la dușurile lungi cu apă fierbinte
Experții susțin că dușurile și băile lungi și fierbinți pot contribui la îndepărtarea uleiului natural de pe suprafața pielii care, în mod normal, funcționează ca un scut de protecție. Stratul exterior al pielii, numit și barieră lipidică, care este compus din grăsimi, poate preveni pătrunderea microbilor și a toxinelor în organism. De asemenea, împiedică deshidratarea și uscarea pielii. Dușurile lungi pot elimina aceste grăsimi de pe piele, așadar este recomandat să treci la dușuri mai scurte și mai reci, călduțe. Folosește un ulei de duș hrănitor care va hidrata pielea în profunzime și îi va oferi protecție împotriva stresului extern.
2. Folosește produse de îngrijire fără parfum
Când vine vorba despre îngrijirea pielii uscate, sunt recomandate produsele care nu conțin parfum, alcool sau conservanți, care o pot irita și mai mult. De asemenea, crema de corp pentru pielea uscată ar trebui să aibă o consistență groasă și să conțină ingrediente hidratante și emoliente, precum e vaselina, glicerina sau lanolina. Acestea creează o barieră fizică la suprafața pielii și blochează umiditatea, prevenind hidratarea. Însă dacă nu îți plac cremele cu o astfel de formulă, poți opta pentru loțiuni de corp cu o consistență mai ușoară, dar care să fie destinate pielii uscate.
3. Evită produsele exfoliante
Deși ajută la eliminarea celulelor moarte de pe suprafața pielii, loțiunile exfoliante pot înrăutăți starea pielii uscate, fie că le folosești pe față sau pe corp. Pielea poate deveni mai uscată, se poate descuama, iar uneori devine atât de iritată încât provoacă mâncărimi. Spre exemplu, bariera de protecție a pielii se poate distruge după exfoliere, spre urmare folosește o cremă hidratantă pentru protecția și întărirea barierei pielii după fiecare exfoliere, însă ar fi bine să reduci numărul acestor sesiuni.
4. Optează pentru un umidificator
În anotimpurile reci aerul devine mai uscat nu doar afară, ci și în casă. Așadar, ai grijă ca aerul din camerele în care stai să aibă o umiditate optimă. De exemplu, dacă îți petreci timpul în spații cu temperaturi ridicate, fie că este vorba de birou sau casă, acest fapt va avea impact și asupra pielii, deoarece aerul din aceste spații va fi destul de uscat. Poți folosi un umidificator care va ajuta la păstrarea unei umidități potrivite.
5. Ai grijă la carențele de vitamine și minerale
Pielea uscată are nevoie de grijă atât din exterior cât și din interior. S-a constatat că lipsa din organism a anumitor vitamine și minerale pot face ca pielea să devină mai uscată. Spre exemplu, carențele de zinc, vitamina A, vitamina B6 și vitamina D au ca simptom uscarea pielii. De asemenea, acizii grași esențiali contribuie și ei la o piele mai sănătoasă. Spre urmare, atunci când pielea devine extrem de uscată și se descuamează, ar fi cazul să faci câteva analize de sânge, iar dacă se constată că există un deficit, include în meniu și suplimente alimentare cu vitamina D3, Omega-3 sau vitamine și minerale în funcție de indicațiile medicului.
Dacă aceste sfaturi nu reduc disconfortul și pielea rămâne la fel de uscată, mergi la un control dermatologic întrucât dacă vei fi diagnosticat cu xeroză cutanată - afecțiune care se caracterizează prin uscarea pielii - atunci tratamentul va include și unguente cu diverse substanțe active.
Comentarii