Toamna este momentul potrivit pentru a acorda mai multă atenție sistemului imunitar, dat fiind că urmează lunile reci în care vei fi expus unui număr mai mare de agenți patogeni.
Sistemul imunitar este destul de complex, include organe și celule - leucocite, ganglioni limfatici, măduva osoasă și chiar pielea și membranele mucoase - care lucrează în tandem pentru a preveni pătrunderea în organism a virușilor, bacteriilor și germenilor. De asemenea, te ajută să te vindeci mai repede atunci când te îmbolnăvești.
Dacă ai un sistem imunitar ce funcționează în mod optim, acesta va putea detecta cu ușurință dacă o substanță străină încearcă să facă rău organismului și va ataca și distruge agenții patogeni.
Iată 5 moduri prin care îți poți îmbunătăți imunitatea în această toamnă:
1. Mănâncă cât mai multe alimente bogate în nutrienți
Odată cu venirea toamnei, înlocuiește salatele ușoare de vară, pline de verdețuri, cu fructe și legume de sezon, disponibile într-o gamă variată de culori - verde, portocaliu, galben, violet. Acestea conțin polifenoli și antioxidanți benefici, care susțin funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Inlude în meniul zilnic mai multe alimente calde și consistente, cum ar fi legumele rădăcinoase, dovleceii și supele calde, dar și proteine vegetale (fasole, linte, nuci, semințe) și proteine animale (inclusiv carne, ouă și lactate).
Alimentele care hrănesc sistemul nostru digestiv în această perioadă a anului includ cartofi dulci, măr, avocado, piersici, pere, sparanghel, varză, andive, anghinare, ciuperci, ridichi, spanac și dovleac. De asemenea, gătitul cu usturoi ajută la întărirea sistemului imunitar și reduce gravitatea unei răceali sau a unei gripe. Nu în ultimul rând, ar fi bine să reduci la minimum consumul de zahăr și de produse din făină albă.2. Include probiotice în meniul zilnic
2. Include probiotice în meniul zilnic
Nu mai este un secret faptul că microbiomul intestinal, care însumează toate bacteriile din intestin, influențează bunăstarea întregului organism, inclusiv este responsabil ca sistemul imunitar să funcționeze corect.
Pentru a optimiza sănătatea intestinului, include în meniu surse alimentare de probiotice. Alimentele fermentate precum varza murată, kimchi, iaurtul și chefirul ajută la stimularea florei sănătoase din intestine. De asemenea, suplimentele alimentare cu probiotice pot ajuta în cazul în care ai un microbiom intestinal în dezechilibru.
3. Consumă alimente bogate în zinc și vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar prin încurajarea producției de globule albe care apără organismul și ajută la combaterea infecțiilor. Alimentele bogate în vitamina C includ fructe de pădure, kiwi, ardei capia, citrice și broccoli. În plus, pielea fructelor de kiwi reprezintă și o sursă excelentă de hrană pentru bacteriile intestinale. Dacă nu reușești să îți iei doza necesară de nutrienți din alimentație, suplimentele cu zinc și vitamina C pot oferi suportul necesar organismului în acest anotimp.
4. Exersează zilnic
Exercițiile fizice au multe beneficii pentru sănătate, printre care scăderea producției de hormoni de stres precum cortizolul, care poate suprima sistemul imunitar.
Activitatea fizică stimulează, de asemenea, circulația generală a sângelui, ceea ce face ca celulele imunitare și alte molecule care luptă împotriva infecțiilor să se deplaseze mai ușor în corpul tău.
Încearcă să exersezi zilnic timp de 20-30 de minute. Fie că este vorba de yoga, pilates, mers alert sau mers pe bicicletă, mișcarea fizică îți va aduce numai beneficii și îți va pregăti organsimul pentru sezonul rece.
5. Nu uita de vitamina D
Toamna este timpul să îți verifici nivelul de vitamina D din organism. Multe persoane au un nivel scăzut de vitamina D – lipsa acestui nutrient contribuie la slăbirea imunității. În funcție de rezultatele analizelor, ia în considerare suplimentarea cu vitamina D , de regulă se recomandă o cantitate de 2.000-4.000 UI zilnic în funcție de vârstă și greutate.
La final, reține că somnul este la fel de important pentru buna funcționare a sistemului imunitar, de aceeea încearcă să mergi la somn mai devreme astfel încât să dormi 7-8 ore pe noapte.
Sursa foto: www.vecteezy.com
Comentarii