3 recomandări pentru curățarea și îngrijirea protezei dentare

Proteza dentară este un dispozitiv medical pe care îl poartă persoanele ce se confrunta cu lipsa dinților, parțială sau totală. Numiți și dinți falși, aceștia au nevoie de o curățare corespunzătoare, în caz contrar pot apărea diverse probleme orale, cum ar fi aftele bucale și respirația urât mirositoare.

Când este necesară proteza dentară


Motivul pentru care unele persoane recurg la proteze dentare este, desigur, pierderea danturii. Cauza principală care duce la această neplăcere este parodontoza - boala ce distruge țesutul moale și osul care susține dinții. Primele semne care indică existența unei probleme orale se manifestă la nivelul gingiilor: acestea pot fi umflate, sensibile, roșii și pot sângera.


Astfel, după pierderea dinților, există două variante care pot remedia această problemă: implaturile dentare sau protezele dentare. Medicul stomatolog poate recomanda purtarea unei proteze dentare dacă pacientul suferă de afecțiuni orale care împiedică aplicarea de implanturi dentare, cum ar fi atrofia osoasă. De asemenea, protezele dentare sunt mai accesibile din punct de vedere financiar.


Protezele dentare pot fi de mai multe tipuri: fixe, mobile, totale sau parțiale. În ceea ce privește materialul, acestea pot fi produse din ceramică, metal, zirconiu sau din acril.


O proteză dentară potrivită îți ușurează viața: te ajută să mesteci, să vorbești și să ai un zâmbet frumos.


Cum să îngrijești proteza dentară: 3 sfaturi utile


Proteza dentară necesită atenție deosebită în fiecare zi. Iată ce ar trebui să faci:

1. Îndepărtează și curăță proteza dentară după fiecare masă


Clătește proteza dentară sub un jet de apă pentru a elimina mai ușor toate resturile de mâncare. De asemenea, este benefic să cureți și gura: folosește o periuță de dinți cu peri moi pentru a igieniza limba, obrajii și cerul gurii. În cazul în care ai folosit o cremă adezivă și ai resturi pe gingii, curăță-le și pe acestea.


2. Periază proteza dentară zilnic


Pentru spălarea protezei dentare este indicat să folosești un produs de curățare non-abraziv care te va ajuta să îndepărtezi alimentele, placa bacteriană și alte depuneri. Acordă atenție și șanțurilor care cuprind gingiile, acestea pot conține urme de cremă adezivă pentru proteza dentară, care trebuie și ea îndepărtată.


3. Lasă proteza dentară la înmuiat peste noapte


Majoritatea protezelor dentare trebuie să rămână umede pentru a-și păstra forma. Pune proteza dentară peste noapte într-un pahar cu apă sau cu o soluție specială. Spre exemplu, poți folosi tablete de curățare activă pentru proteze, acestea contribuie la o eliminare eficientă a resturilor de mâncare, ceai, cafea și nicotină. De asemenea, tabletele au efect odorizant, neutralizează mirosurile și lasă proteza igienizată și proaspătă. Aceste tablete pot fi folosite atât pentru curățarea de peste noapte cât și în timpul unui de proces de curățare obișnuit, dat fiind că dezinfectează și curăță proteza în doar 10 minute. Foarte important este ca, înainte de a fi pusă în gură, proteza trebuie clătită foarte bine.


Reține că purtarea unui proteze nu anulează vizitele la medicul stomatolog. Mergi la controale regulate ca medicul să examineze proteza dentară și să o curețe profesional. De asemenea, dacă simți că proteza nu mai stă bine pe gingii, cere ajutorul specialistului, deoarece te poți alege cu iritații, răni sau chiar infecții orale.


Sursa foto: www.unshplash.com

Comentarii