Dopurile de ceara reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme de ORL cu care se adreseaza pacientii la medic. De cele mai multe ori, aceste dopuri se formeaza din cauza unei igiene incorecte a urechilor. Spre urmare, daca doresti sa eviti aceasta problema, iti recomandam sa folosesti un spray pentru igiena urechilor (Acustivum, A-Cerumen) pe care il gasesti in farmacia online ducfarm.ro.


Ceara din ureche, denumita cerumen, este o secretie a glandelor ceruminoase si reprezinta modalitatea prin care urechea se auto-curata de murdarie si bacterii. De regula, aceasta substanta ajunge in mod natural in pavilionul auricular, adica acea parte a urechii care se afla la exterior, de unde poate fi usor curatata. Multe persoane folosesc betisoare igienice din bumbac pentru a curata interiorul urechilor, dar acestea nu fac decat sa impinga cerumenul in adancul urechii, aproape de timpan, fapt ce in timp poate duce la formarea dopurilor de ceara. Inlocuieste betisoarele de urechi cu spray auricular pe care sa il folosesti de 2 ori pe saptamana.


Atunci cand exista o acumulare de ceara, pot aparea astfel de simptome: senzatia de urechi infundate, ameteli, dureri de ureche sau slabirea auzului. In acest caz, este recomandata vizita la medicul ORL care va elimina dopul de ceara, procedura rapida, nedureroasa si non-invaziva.


Pentru a evita astfel de probleme ai grija sa cureti urechile cu solutie de curatare pentru urechi: inclina capul pe partea opusa a urechii pe care urmeaza sa o tratezi, pulverizeaza produsul in interiorul urechii, lasa-l sa actioneze aproximativ 1 minut apoi indreapta capul. Vei simti cum solutia se scurge in pavilionul urechii, impreuna cu reziduurile de cerumen. Repeta procedura si pentru cealalalta ureche, apoi clateste urechile cu apa curata. Retine ca aceasta curatare interna nu trebuie facuta foarte des, sunt suficiente maxim 2 proceduri pe saptamana, in timp ce partea externa a urechii poate fi curatata de fiecare data cand este nevoie.