Arsurile cutanate sunt cele mai des intalnite accidente care au loc in conditii casnice. Asadar, daca te-ai ales cu o arsura in urma atingerii unui obiect fierbinte sau in urma expunerii la apa fierbinte, abur sau flacari, la farmacia ducfarm.ro gasesti creme pentru arsuri care te vor ajuta sa calmezi durerea si sa combati infectia, dar si unguente cicatrizante pentru a preveni eventualele cicatrici.


Fie ca este vorba de arsuri obtinute acasa sau arsuri solare, in primul rand trebuie sa stii sa diferentiezi gradul de arsura, pentru ca in functie de acest aspect se stabileste tratamentul corect.


Arsurile de gradul I sunt arsuri superficiale care se manifesta prin culoarea rosiatica si prin durerea ce apare la atingere. Acestea se vindeca in termen de 3-6 zile si pot fi tratate in conditii casnice, cu ajutorul unor unguente cu rol reepitelizant, antibacterian, protector si emolient.


Arsurile de gradul II se manifesta prin aparitia basicilor care trebuie lasate sa se sparga singure. Vindecarea decurge mai greu si poate dura pana la 21 de zile. Se recomanda aplicarea unui unguent antibacterian. Aceste arsuri pot lasa cicactrici, de aceea se recomanda folosirea unei creme cicatrizante dupa ce pielea nu mai are basici.


Arsurile de gradul III au nevoie de tratament specializat deoarece in acest caz sunt afectate toate straturile piele. Consultul medical de urgenta este obligatoriu.


Iata ce pasi trebuie sa urmezi in caz de arsuri de gradul I si II: intai trebuie sa racesti zona afectata, poti sa o tii intr-un vas cu apa rece sau aplica o compresa rece. Nu pune gheata pe arsura, risti sa deteriorezi pielea. Urmatorul pas este curatarea arsurii cu apa si sapun bland. Nu folosi alcool, iod sau alte substante iritante. La final, pentru a preveni infectarea arsurii, aplica un unguent cu antibiotic in loc de traditionalele solutii: uleiuri esentiale, unt sau alte grasimi. Evita expunerea arsurii la caldura sau la soare. Poti sa o acoperi cu un bandaj non-lipicios pe care sa il schimbi de doua ori pe zi.


In acelasi timp, unguentele cicatrizante sunt potrivite si pentru orice alte leziuni minore, cum ar fi taieturile de cutit, zgaraturile si muscaturile de insecte.