Produsele de protectie solara sunt indispensabile pe timp de vara si chiar si in alte anotimpuri, in zilele in care soarele este puternic. S-a demonstrat ca folosirea unei creme de protectie solara reduce riscul de cancer de piele, protejeaza impotriva arsurilor solare si previne imbatranirea pielii. Aplicarea produsului cu SPF trebuie sa aiba loc cu cel putin 20 de minute inainte de expunerea la soare, astfel incat ingredientele active din produs sa aiba timp sa patrunda in piele.


Atunci cand alegem o crema cu factor de protectie trebuie sa tinem cont de tipul de piele pe care il avem. Daca persoanele cu pielea inchisa la culoare pot opta pentru o crema cu SPF 30, atunci persoanele cu tenul deschis la culoare trebuie sa opteze mereu pentru o crema cu SPF50+. Acelasi nivel de SPF este recomandat si pentru cremele de protectie solara pentru bebelusi. Pielea acestora este foarte sensibila, spre urmare, este mai predispusa la arsuri solare. In functie de preferinte, putem achizitiona un produs de protectie solara sub forma de crema, lotiune, spray sau ulei. Orice tip de produs am alege, este bine ca acesta sa ofere protectie cu spectru larg, adica sa fie eficient atat impotriva razelor UVA, cat si impotrica celor de tip UVB.


Formulele noilor creme de protectie solara, cum ar fi ale celor de la Bioderma, La Roche-Posay, Avene, Vichy, au fost create astfel incat aplicarea lor sa fie usoara, non-grasa, fara a lasa senzatie neplacuta pe piele sau pete albe. Unele dintre aceste produse de protectie solara sunt rezistente la apa sau transpiratie si nu permit nisipului sa se lipeasca de piele. Totusi, chiar si in cazul cremelor rezistente, protectia este limitata la 80 de minute, ceea ce inseamna ca este necesara reaplicarea cremei la cel mult 2 ore.


In ceea ce priveste crema de protectie solara pentru fata, dermatologii recomanda sa fie folosita in fiecare zi, chiar si pe timp de iarna, deoarece razele ultraviolete pot ajunge pe suprafata pielii chiar si in zilele innorate. Folosind un produs cu SPF pentru fata prevenim aparitia ridurilor, a petelor pigmentare si a imbatranirii premature a pielii.