Diareea si varsaturile sunt doua simptome ce indica faptul ca sistemul nostru digestiv este afectat. De cele mai multe de vina este toxiinfectia alimentara, dar si consumul de anumite medicamete, abuzul de alcool, alergiile alimentare sau afectiunile sistemului digestiv.

In caz de diaree, simptomele sunt destul de neplacute: scaune dese, moi si apoase, greata, durerea abdominala, crampe, balonare. In cazurile grave de diaree, organismul se poate deshidrata, ceea este foarte periculos, mai ales pentru copii si pentru batrani. Diareea este un semn clar ca in organism au patruns organisme straine, iar echilibrul din intestine si din stomac a fost perturbat. Bacteriile, virusii si parazitii ajung in organism prin consumul de fructe nespalate, prin alimente infestat, stricate sau gatite incorect.

Daca diareea nu se remediaza de la sine in 2-3 zile, este necesar sa urmati un tratament pentru diaree. In functie de tipul diareei, infectioasa sau neinfectioasa, se vor administra pastile antidiareice cu actiune bactericida sau pentru restabilirea ritmului normal al sistemului digestiv, cum sunt pastilele pentru diaree Furazolidon sau Imodium.

Varsaturile insotite de stari de greata pot aparea in urma unei intoxicatii alimentare, in caz de infectie cu virusi, gastrita, gastroenterita sau dupa consumul unor mancaruri bogate in grasimi pe care sistemul nostru digestiv nu le pot digera. De asemenea, se intampla foarte des ca varsaturile sa apara daca o persoana are rau de miscare, mai ales in cazul copiilor.

Tratamentul varsaturilor se va administra in functie de cauza care a dus la aparitia lor. Daca este vorba de o indigestie, se va urmari respectarea unui regim alimentar specific pana la disparitia starilor de greata si de voma. Hidratarea este foarte importanta, dat fiind ca deshidratarea severa poate sa fie cauzata si de varsaturile dese. Sarurile pentru rehidratarea orala sunt ideale in acest caz. Daca varsaturile nu dispar, se recomanda consultul medical.

In caz de rau de miscare, se pot prescrie medicamente care vor combate disconfortul abdominal, avand o actiune benefica si asupra sistemului nervos.