Tot ce trebuie să știi despre nasul înfundat: de ce apare și care este tratamentul

Congestia nazală sau nasul înfundat este un simptom ce poate să apară în mai multe cazuri, cum ar fi răceala, alergia sezonieră, sinuzita sau rinita. Din cauza căilor nazale obstrucționate, în organism pătrunde mai puțin oxigen, iar asta poate declanșa dureri de cap sau oboseală.

De ce se înfundă nasul


Cauza principală care duce la înfundarea nasului este inflamația mucoasei care se află în interiorul căilor nazale. Acest țesut se umflă pentru că și vasele de sânge din nas se inflamează la rândul lor.


În cazul unei răceli, virușii care pătrund în corp prin intermediul nasului atacă mucoasa, ceea ce duce la inflamație și congestie nazală, iar condiția se ameliorează după cel puțin o săptămână. Iar dacă vorbim de alergii, acestea sunt declanșate de anumiți alergeni (polen, păr de animale, praf) care inflamează mucoasa nasului. Picăturile nazale pentru alergii pot ajuta în caz de rinite alergice, dar tratamentul poate fi de lungă durată.


Spre urmare, nasul nu se înfundă din cauza excesului de mucus.


Alte simptome care pot însoți congestia nazală sunt: strănutul, mâncărimile nasului, simțul redus al mirosului și durerile de cap.


Tratamentul nasului înfundat


Tratamentul pentru nasul înfundat depinde de cauzele care au dus la inflamația nasului. În cazul unei infecții virale, cum este răceala, simptomele pot se ameliorează de sine în maxim 2 săptămâni, dar vindecarea poate fi grăbită cu ajutorul unui spray pentru nas înfundat care conține substanțe decongestionate, cum este Olynth, Bixtonim sau Rhinxyl HA.


În caz de sinuzită, este esențial să se curețe sinusurile în care se acumulează mucus în exces. Procedura de curățare poate fi făcută și acasă, prin intermediul unui irigator și al unei soluții speciale (ClinSin Med, ClinSin Spray).


Reține că dacă ești răcit și ai nasul îndundat, folosirea unui spray nazal decongestionant trebuie să fie de scurtă durată, altfel poate crea dependență. Dacă simptomele nu se ameliorează, se recomandă să consulți medicul. De regulă, rinitele alergice și non-alergice sunt cele care provoacă congestionare nazală persistentă, iar în acest caz ai nevoie de tratament personalizat, care poate include atât picături pentru nas cât și unguente nazale care vor hidrata țesutul nasului (Rinopanteina, Cicatridina).


Remedii pentru nasul înfundat


În același timp, există mai multe trucuri prin care poți scăpa de nasul înfundat.


1. Încearcă inhalațiile cu aburi


Inhalarea aburilor calzi ajută la curățarea nasului și a sinusurilor, de asemenea susține eliminarea mucusului și reduce senzația de nas înfundat. Pentru inhalări poți folosi un aparat cu aerosoli sau poți încerca metoda clasică prin care pui apă fiartă într-un vas, apoi îți apleci capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 10-15 minute. De asemenea, în apa fiartă poți să pui câteva picături de ulei esențial cu proprietăți decongestionante: de cimbru, eucalipt, mentă sau oregano. Dușul cu apă fierbinte are același efect benefic, dar nu trebuie să fie de lungă durată.


2. Folosește un spray cu apă de mare


Soluțiile saline pot reduce secrețiile de mucus din sinusuri și din nas, dar ajută și la eliminarea alergenilor și germenilor. Spray-ul cu apă de mare, cum este cel de la Quixx sau Humer, nu creează dependență și poate fi folosit de mai multe ori pe zi pentru a ajuta procesul de vindecare și pentru a atenua simptomele. Mai mult, este un mod de ingienizare a nasului pe care îl poți folosi zilnic, fără a avea vreun simptom, dar mai ales dacă ești predispus la afecțiuni ale sinusurilor.


3. Bea cât mai multe lichide


Este foarte important să rămâi hidratat atunci când treci printr-o răceală și ai nasul înfundat. Dacă bei suficiente lichide, fie că este vorba de apă sau ceai călduț, vei ajuta astfel la subțirea mucusului din căile nazale, fapt ce va facilita eliminarea sa și va scădea presiunea din sinusuri. De asemenea, va hidrata mucoasa nasului și o va face mai elastică, grăbind vindecarea.


Congestia nazală nu pune viața în pericol și cauzează rareori probleme majore de sănătate. Simptomul apare ca urmare a unei răceli, sinuzite sau alergii, iar cu un tratament potrivit, dispare și senzația de nas înfundat. Congestia nazală cronică necesită investigații suplimentare.


sursa foto: www.vecteezy.com  

Comentarii