Managementul stresului. Metode naturale care te ajută să restabilești echilibrul

Pe fondul stilului de viață al omului modern, stresul a devenit o senzație pe care o experimentăm aproape în fiecare zi. Grijile constante legate de veniturile financiare, starea de sănătate, siguranța la locul de muncă și binele celor dragi ne fac să fim mereu în alertă.

De ce este important pentru organismul tău să ai un management al stresului și la ce metode naturale poți apela pentru a restabili echilibrul interior, vei afla în continuare.

Care sunt efectele negative ale stresului?


Este normal ca în anumite momente ale vieții să fim emoționați și neliniștiți, dar trebuie tras un semnal de alarmă atunci când stresul devine cronic.


Atunci când ești în permanență stresat, efectele negative încep să se observe atât la nivel fizic, cât și mental. Pe termen lung, pot să apară stări de anxietate, boli cardiovasculare, depresie, sistem imunitar scăzut, tensiune arterială crescută, accidente vasculare cerebrale, inflamații cronice, diabet de tip 2, obezitate, probleme gastro-intestinale (diaree, constipație, greață, dureri abdominale).


La cele de mai sus, se mai pot adăuga și durerile de cap, durerile musculare, insomnii, dereglări de ciclu menstrual și disfuncții erectile sau impotență.


Persoanele stresate se mai pot confrunta și cu stări de furie, agitație, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie, greutate în a învăța informații noi și adaptarea cu dificultate la schimbare. 

Managementul stresului - cum preiei controlul asupra vieții tale


Managementul stresului implică atât adoptarea unui stil de viață mai sănătos, dar și punerea în practică a unor strategii cu efect relaxant.

Primele schimbări pe care este indicat să le faci în viața ta au legătură cu adoptarea unei alimentații echilibrate, bazată pe consumul de fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate. Hidratează-te corespunzător cu apă, ceaiuri si sucuri proaspete de fructe și legume. Consumul de alcool, tutunul, cafeina și dulciurile nu sunt cei mai buni aliați ai tăi în lupta dusă contra stresului.

Încă o modalitate de a învinge stresul este să practici mișcare fizică. Beneficiile pe care le are sportul asupra stării fizice și psihice nu pot fi contestate. Nu trebuie neapărat să mergi la sala de fitness, dar încearcă să faci mereu câte o activitate care îți place: dans, jogging prin parc, zumba, exerciții pe fitball acasă ori pilates.

Stabilește un orar de somn pe care să îl respecți în fiecare zi. În medie, corpul are nevoie de 7-8 ore pe noapte.


Practică actitivități relaxante precum yoga, aromoterapie, meditație, masaj de relaxare, plimbări în natură. Și tehnicile de respirație se pot dovedi extrem de utile în situațiile stresante. Tot ce trebuie să faci este să începi să te concentrezi pe inspirație și pe expirație.


Încearcă să menții un echilibru între viața profesională și cea personală. Corpul tău are nevoie de pauze de-a lungul unei zile și de momente plăcute pentru a se detensiona.


Ia suplimente alimentare care au rolul de a ameliora stările de suprasolicitare nervoasă. Iată câteva produse din această gamă pe care le găsești pe site-ul nostru:

  • 5-HTP 100 Zen forte x 60 capsule (Herbagetica) este adjuvant în reglarea echilibrului psiho-emoțional, adaptarea la stres și ameliorarea simptomelor depresiei. Produsul contribuie la menţinerea sănătatii sistemului nervos, menţinerea nivelului normal de serotonină, susţinerea echilibrului emoţional și îmbunătățirea calității somnului. Totodată, acest supliment reduce anumite forme de dependenţă antidepresivă, susţine adaptarea la stres, memoria şi capacitatea de învăţare.
  • Relaxophytol x 30 capsule (Naturpharma) ajută la funcționarea sistemului nervos. Produsul conține magneziu, roiniță și vitamina B6, ingrediente care contribuie la eliminarea tensiunii nervoase, a sentimentului de teamă și a nesiguranței. De asemenea, ajută la restabilirea unei stări de confort psihic în situații stresante.
  • Stresclin Complex x 60 capsule (SunWAVE) este un produs cu ingrediente naturale care au efecte antistres. Produsul este recomandat în stările de suprasolicitare nervoasă. Principala acțiune a suplimentului este relaxarea organismului. Este important de reținut că nu influențează capacitatea de a conduce autovehicule.
  • Stresclin Neuro x 60 comprimate filmate (SunWAVE) ajută la instalarea stării de calm și a relaxării psihice în cazuri de suprasolicitare nervoasă și stres. De asemenea, acest produs reduce oboseala și restabilește echilibrul interior.

Este important să identifici sursele stresului, să conștientizezi reacțiile pe care le ai și cât de mult rău îți fac, apoi să faci modificările necesare spre un stil de viață mai sănătos. 

Comentarii