FACTORI DE RISC CE PUN ÎN PERICOL SĂNĂTATEA OASELOR

Dacă până acum nu ai fost preocupat de sănătatea oaselor tale, nu este prea târziu să începi să o faci. Pe lângă faptul că în oase se stochează calciul, mineral important pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, tot oasele oferă protecție organelor vitale și ancorează mușchii.


Majoritatea oamenilor ating masa osoasă maximă în jurul vârstei de 30 de ani, ceea ce înseamnă că mai departe această masă începe să scadă și este nevoie să acorzi o atenție deosebită sănătății oaselor. În caz contrar, ele pot deveni mai fragile, ceea cce poate duce ala apariția osteoporozei.

Factorii de risc care ne slăbesc oasele


Iată la ce trebui să fim atenți dacă ne dorim să avem oase sănătoase:


• Nivelul de calciu din organism

O dietă săracă în calciu duce la scăderea densității osoase, la pierderea precoce a osului și la un risc crescut de fracturi. Ne putem lua doza zilnică necesară de calciu prin alimentație. Spre urmare, este bine să includem în meniu lactate, tofu, sardine, smochine, spanac, kale, pătrunjel, migdale. Dacă considerăm că nu putem să ne luăm necesarul de calciu din alimentație, putem apela la suplimentele alimentare. De exemplu:


4 Bones Plus - conține 4 forme de calciu, cu beneficii multiple. Este indicat în caz de carenţă de calciu și pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos și a dinţilor.


 • Activitatea fizică

Persoanele care au un stil de viață sedentar prezintă un risc mai mare de osteoporoză decât cele care sunt active. Se recomandă să avem cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi (curățenie prin casă, mers pe jos) și 120 de minute de efort fizic de tip cardio pe săptămână (alergat, înot, dans).


• Consumul de tutun și alcool

Rezultetele studiilor din domeniu atenționează: consumul de tutun contribuie la slăbirea oaselor. În mod similar, consumul excesiv de alcool poate crește riscul de osteoporoză.

• Greutatea

Persoanele care sunt extrem de slabe au, de regulă, mai puțină masă osoasă, ceea ce înseamnă că o vor pierde mai repede. În același timp, persoanele supraponderale și obeze își riscă sănătatea oaselor din cauza kilogramelor în plus, deoarece acestea suprasolicită mai mult sistemul osos.


• Materialul genetic

Dacă în familia ta există rude de gradul I și II care au osteoporoză (părinți, frați, surori), există șanse ca și tu să dezvolți la rândul tău această afecțiune. De asemenea, femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză deoarece au mai puțin țesut osos decât bărbații.


• Dereglările hormonale

O cantitate prea mare de hormoni tiroidieni poate duce la pierderi de masa osoasă. La femei, pierderea osoasă crește dramatic la menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen. Absența prelungită a menstruației (amenoree) înainte de menopauză crește și riscul de osteoporoză. La bărbați, nivelurile scăzute de testosteron poate provoca o pierdere a masei osoase.

Ce putem face ca să ne menținem oasele sănătoase


În primul rând, evaluează lista de factori de risc de mai sus și vezi unde trebuie să faci schimbări în stilul de viață. Pe lângă calciu, la fel de importantă pentru oase este și vitamina D. Organismul are nevoie de ea pentru a putea absorbi calciu. Spre urmare, ai grijă să îți iei doza de vitamina D prin expunerea la soare (15 minute pe zi este suficient) sau prin suplimentele alimentare.


Capsulele Herbagetica cu Calciu + D3 + K2 au în compoziția sa vitamine și minerale rezultate din surse 100% naturale, fără ingrediente de sinteză. Sunt indicate în caz de osteoporoză, pentru remineralizarea oaselor, refacerea după fracturi și pentru funcționarea normală a sistemului muscular.


În al doilea rând, obișnuiește-te să faci mișcare. Vei scăpa de kilogramele în plus, dacă este cazul, și îți vei întări oasele, astfel încetinind pierderea osoasă. Exercițiile cu greutăți, mersul pe jos, joggingul și urcatul scărilor sunt niște activități pe care le poate face oricine.


Dacă ai suferit recent o fractură de oase sau îți suprasoliciți oasele prin efort fizic intens (faci sport de performanță sau sală) sau faci parte din categoria persoanelor de vârsta a treia, poți include în regim și astfel de produse:


Fleximobil Aktiv – susține buna funcționare a articulațiilor (șold, genunchi, gleznă, coloană, umăr, mână) și ajută la recuperarea articulară dupa traumatismele aparatului locomotor.

Cartilaj de rechin Plus – conține colagen, glucozamină și condroitină. Menține sănătatea cartilajelor și a mobilității articulațiilor.


MSM – reduce durerile cauzate de artrită, reumatism articular, osteoartrită și este un adjuvant în detoxifierea organismului. Stimulează imunitatea și are efect antiinflamator.


Dacă ești îngrijorat de sănătatea oaselor tale sau ai în familie cazuri de osteoporoză, consultă un medic speacialist. Acesta îți poate recomanda diferite teste, cum ar fi cel de densitate osoasă. Evaluând toate informațiile și factorii de risc existenți, vei primi cele mai bune recomandări pentru sănătatea ta.

Comentarii