Magneziul este implicat în numeroase procese din organism: crește rezistența la stres, îmbunătățește calitatea somnului, scade tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge, susține sănătatea oaselor și multe altele. De aceea este esențial să te asiguri că acest mineral nu îți lipsește. Află în continuare ce este magneziul, care sunt simptomele deficitului de magneziu, doza zilnică recomandată și ce tratament este recomandat.
Ce este magneziul
Magneziul este un mineral esențial pentru menținerea sănătății. Cea mai importantă sarcină a sa este cea de electrolit pe care corpul îl folosește pentru a regla multe reacții chimice, printre care și cele care ajută celulele să transforme nutrienții în energie.
Astfel, magneziul participă la:
- transportarea zahărului din sânge în mușchi și la eliminarea acidului lactic
- metabolizarea insulinei, crescând astfel sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la prevenirea diabetului sau la gestionarea acestei boli cronice
- susținerea sănătății creierului: ajută la reglarea stării de spirit
- scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă
- scăderea inflamației din corp și a incidenței migrenelor
- echilibrarea hormonilor corpului care sunt responsabili de reglarea ritmului circadian și de capacitatea de a dormi mai bine
În același timp, magneziul poate îmbunătăți digestia, poate calma durerile de mușchi și spasmele musculare.
Simptomele unui deficit de magneziu
Multe persoane se confruntă cu un deficit de magneziu fără să știe, dat fiind că simptomele sale nu sunt specifice și pot fi întânite și la alte carențe de vitamine și minerale, boli și afecțiuni. În același timp, se poate întampla ca un deficit de magneziu să fie asimptomatic dacă vorbim de perioade scurte în care acest mineral se regăsește într-o cantitatea prea mică în corp.
Totuși, dacă te confrunți cu următoarele simptome, ia în considerare posibilitatea de a investiga un posibil deficit de magneziu.
Unele dintre primele semne ale deficitului de magneziu pot include
- spasme musculare,
- cârcei,
- greață,
- rigiditate,
- somnolență,
- oboseală
- slăbiciune.
Dacă nivelul de magneziu din organism e foarte scăzut, persoana afectată se poate confrunta cu
- amorțeli,
- furnicături ale extrimităților
- aritmie cardiacă sau bătăi neregulate ale inimii.
- În unele cazuri mai grave pot apărea chiar și convulsii.
Dacă deficitul de magneziu nu este tratat și devine cronic, acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății și poate crește riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 sau osteoporoză.
Care sunt persoanele predispuse la deficit de magneziu
Deși deficitul de magneziu este rar, acesta poate să apară mai degrabă la persoanele care se confruntă cu:
- diabet de tip 2
- boli digestive (boala Crohn, colită)
- vărsături sau diaree cronică
- probleme cu rinichii
- utilizarea pe termen lung a diureticelor și a medicamentelor pentru ulcere sau reflux gastric
De asemenea, cei care au o dietă săracă în nutrienți sau consumă alcool în cantități mari pot să sufere de deficit de magneziu.
Altfel, multe persoane pot avea scăderi ușoare ale magneziului, mai ales în perioadele stresante. În plus, consumul de zahăr în exces poate duce la deficit de magneziu, deoarece un aport ridicat de zahăr crește excreția de magneziu de către rinichi. În acelaști timp, pentru fiecare moleculă de zahăr pe care o consumi, este nevoie de 54 de molecule de magneziu pentru ca organismul să o proceseze.
Necesarul zilnic de magneziu
Doza de magneziu de care corpul are nevoie zilnic se calculează în funcție de vârstă și sex, iar la femei doza se schimbă dacă vorbim de sarcină sau alăptare.
- 0-6 luni: 30 mg
- 7-12 luni: 75 mg
- 1-3 ani: 80 mg
- 4-8 ani: 130 mg
- 9-13 ani: 240 mg
- 4-18 ani: 410 mg pentru băieți și 360 mg pentru fete
- 19-30 ani: 400 mg pentru bărbați și 310 mg pentru femei
- 31-50 ani: 420 mg pentru bărbați 320 mg pentru femei
Tratamentul deficitului de magneziu
Pentru a crește nivelul de magneziu din organism trebuie să fii atent în primul rând la alimentație. Mineralul se regăsește în multe alimente: verdețuri, migdale, arahide, nuci, unt de arahide, semințe de susan, de floarea soarelui, de in, ciuperci, ovăz, germeni de grâu, cereale integrale, spanac, broccoli sau fasole verde.
Dacă ai o alimentație haotică sau te confrunți cu o perioadă stresantă, te pot ajuta suplimentele alimentare cu magneziu. De asemenea, persoanele care au fost diagnosticate cu deficit de magneziu, diabet de tip 2, au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică sau au urmat tratament cu medicamente care reduc aciditatea gastrică, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, trebuie să ia în considerare administrarea de suplimente cu magneziu.
Iată care sunt recomandările noastre:
Magneziu organic cu vitamina B de la Herbagetica - conține magneziu marin (extract standardizat cu 55% magneziu) și se administrează între 2 și 3 caspule pe zi.
Magneziu + B6 de la Beres - pe lângă magneziu, conține și vitamina B6 care ajută la absorbția mineralului. Doza uzuală pentru adulți este de 1 comprimat filmat pe zi.
Magneziu sub formă de pastile efervescente de la Sun Wave Pharma- nu conține zahăr, putând fi consumat și de diabetici. Se administrează câte 1 comprimat pe zi, după masă, dizolvat într-un pahar cu apă.
Complex de calciu, magneziu, zinc de la Walmark - recomandat persoanelor în vârstă, persoanelor imobilizate la pat timp îndelungat, femeilor la menopauză, dar și în timpul perioadelor de sarcină, alăptare și convalescenţă.
De ce magneziul se consumă împreună cu vitamina B
Deși nu este o regulă ca magneziul să fie administrat împreună cu vitamina B, de regulă vitamina B6, s-a observat că cei doi nutrienți se completează armonios atunci când vine vorba de tratarea anumitor simptome asociate cu un deficit. În plus, există o presupunere că vitamina B6 ar putea stimula absorbția de magneziu la nivel celular.
În același timp, magneziul și vitamina B6 acționează în tandem pentru a asigura funcționarea normală a sistemului nervos și funcția psihologică normală, pentru a crește energia naturala prin îmbunătățirea metabolismului și nu în ultimul rând, și magneziul și vitamina B sunt excelente pentru a reduce oboseala și extenuarea.
În concluzie, magneziul este un mineral important care este responsabil de multe procese chimice din organism: influențează calitatea somnului, rezistența la stres și activitatea sistemului cardiovascular. Deficitul de magneziu este rar întâlnit, dar în cazul anumitor boli sau în caz de scăderi ușoare de magneziu se recomandă suplimentele cu magneziu.
Sursa foto: www.vecteezy.com
Comentarii