DE CE APAR PETELE PIGMENTARE ȘI CUM POȚI SCĂPA DE ELE?

Dacă ai observat mici pete maronii pe suprafața pielii – pe mâini, piept, gât, faţă sau pe spate - este foarte posibil ca pielea ta să treacă printr-un proces de hiperpigmentare. Aceste pete apar, de regulă, din cauza îmbătrânirii pielii și expunerii exagerate la soare, dar există și alte cauze, pe care le vom detalia în continuare.

Cum apar petele pigmentare


Melanina este pigmentul care oferă pielii culoarea caracteristică și este produsă de celulele numite melanocite. De asemenea, aceasta protejează pielea împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete. Atunci când cantitatea de melanină din piele crește exagerat, are loc o hiperpigmetare și astfel apar petele.


Principalele cauze care duc la creșterea melaninei sunt:


  • Expunerea exagerată la soare, fără a folosi produse cu factor de protecție solară
  • Înaintarea în vârstă – în această perioadă numărul de melanocite scade, dar ele au o activitate mai intensă și devin mai mari în volum
  • Modificările hormonale – petele pot să apară în perioada sarcinii, menopauzei sau pe perioada administrării anticoncepționalelor
  • Inflamarea pielii - de exemplu, petele pot să apară după acnee și sunt de culoare roz, roșie sau maro
  • Tratamentul cu antibiotice
  • Consumul de ceai de sunătoare - acesta face pielea mai sensibilă la razele soarelui și astfel se poate produce o pigmentare neuniformă în urma expunerii.

Este de reținut faptul că petele pigmentare nu reprezintă un risc pentru sănătate, dar pot crea un disconfort din punct de vedere estetic pentru persoana care le are.


Remedii pentru petele pigmentare


În funcție de mărime și intensitatea culorii, poți apela la crème de îngrijire speciale pentru pete pigmentare, tratamente specifice profesionale sau, dacă vorbim de pete superficiale, o exfoliere blândă ajută la îndepărtarea celulor moarte de pe piele, iar celulele noi se vor putea dezvolta mai ușor.


Printre cele mai eficiente creme pentru petele pigmentare se numără:


Neotone Ser depigmentant de la IsisPharma - elimină petele pigmentare și previne apariția acestora datorită complexului DEPI-Act complex, care are eficiență în fiecare etapă de formare a melaninei. De asemenea, are efect de peeling superficial și este testat dermatologic.


Pigmentbio Crema de zi cu SPF 50 de la Bioderma - ajută la reducerea producţiei de melanină și la stimularea reînnoirii celulelor pentru un efect de corecție și redare a strălucirii. În plus, protejează pielea de semnele vizibile de îmbătrânire prematură.


Ser liposomal Azelac Ru de la Sesderma - acționează în profunzime, luminând și reducând volumul petelor, împiedicând în același timp să apară altele noi. Acționează direct asupra melanocitelor pentru rezultate mai bune și mai rapide. Este potrivit pentru tenul uscat, mixt sau gras.


Ivawhite Ser depigmentare de la Ivatherm - reduce hiperpigmentarea, iluminează şi uniformizează aspectul pielii. Favorizează diminuarea petelor pigmentare şi previne reapariţia acestora.


Pigmentbio Ser concentrat vitamina C de la Bioderma – are efect de peeling care ajută la reducerea petelor brune și la redarea strălucirii naturale a pielii fără să atace pielea. Formulă lejeră și fluidă, lasă pielea confortabilă.


Cum să previi apariția petelor pigmentare


Întrucât majoritatea petelor apar ca urmare a expunerii exagerate la soare, trebuie să ai grijă să folosești mereu o cremă cu SPF.


Vara se recomandă folosirea cremelor cu SPF50, atât pentru față cât și pentru corp atunci când ești la mare, piscină sau la munte. Protecția solară pentru față trebuie folosită zi de zi, atunci când te expui la soare. Pe timp de iarnă și toamnă sau în zilele înnorate poți folosi o cremă de față cu SPF 30, întrucât razele de soare pot pătrunde și prin nori. Chiar dacă nu au aceeași intensitate, acestea pot produce daune pielii. 

Comentarii