CUM ÎNGRIJIM ARSURILE CASNICE ȘI SUPERFICIALE

Arsurile cutanate minore sunt unele dintre cele mai comune “accidente” casnice, cu care ne putem alege în urma expunerii la apa fierbinte, flăcări sau la abur; în urma atingerii obiectelor fierbinți (tigăi, tăvi) sau după ce folosim anumite substanțe chimice. Majoritatea arsurilor din această categorie pot fi tratate cu succes acasă, dar înainte de toate trebuie să știm să deosebim o arsură minoră de una gravă. În caz contrar, ne putem trezi cu o serie de complicații severe.

Tipuri de arsuri


În funcție de cât de adânc a fost deteriorată pielea, deosebim trei tipuri de arsuri, cu următoarele caracteristici:


Arsuri de Gradul I - arsuri superficiale în care este afectat doar primul strat al pielii. Sunt de culoare roșiatică și dureroase la atingere. De obicei, acest tip de arsuri nu formează bășici și se vindecă în termen de 3-6 zile.


Arsuri de Gradul II - astfel de arsuri afectează deja două straturi de piele, pielea este foarte dureroasă, apar bășici care trebuie lăsate să se spargă de la sine. Arsurile se vindecă în decurs de 7-21 de zile, iar la final pielea arsă poate să devină mai închisă sau mai deschisă la culoare, pot să rămână cicatrici.


Arsuri de Gradul III - în acest caz sunt afectate toate straturile pielii care este distrusă în totalitate. Pentru vindecare este nevoie de tratament specializat. În unele cazuri se apelează la operații chirurgicale și aplicarea grefelor de piele pe suprafața deteriorată.


Atenție! Gravitatea unei arsuri poate evolua în primele zile, iar o arsură care părea superficială inițial, se poate transforma în una mai profundă. Spre urmare, acordați-le o atenție deosebită, mai ales la început.


Cum îngrijim rănile superficiale


Iată ce trebuie să faceți imediat după arsură:


1. Răciți zona afectată

Aplicați o compresă rece pe piele sau, dacă se poate, țineți suprafața pielii ce a fost arsă într-un vas cu apă răcoroasă nu mai mult de 15 minute. Nu aplicați gheață direct pe arsură deoarece acest lucru poate deteriora pielea și mai mult.


2. Curățați arsura


Îndepărtați orice țesătură de pe pielea arsă, dacă este cazul, și spălați zona cu apă răcoroasă, folosind un săpun blând. Nu dezinfectați pielea cu alcool sau iod, aceste substanțe pot irita pielea și astfel durerea devine mai mare.

3. Preveniți potențiala infecție


Aplicați pe arsură un strat de unguent cu antibiotic și apoi acoperiți-o cu un bandaj non-lipicios. Schimbați-l de două ori pe zi sau la nevoie. Nu ungeți arsura cu uleiuri esențiale, unt sau alte grăsimi. Mențineți zona curată prin spălarea cu apă călduță și evitați expunerea la soare sau la alte surse de căldură.


Spre urmare, pentru îngrijirea arsurilor casnice ar fi bine să aveți în kitul de prim ajutor astfel de produse:


Cutaden Crema protectoare cu antibiotic - conține o combinație de ingrediente cu acțiune reepitelizantă, protectoare, emolientă și astringentă. Favorizează regenerarea celulară și cicatrizarea, previne proliferarea microbiană excesivă, are acțiune antipruriginoasă și asigură protecția epiteliului față de factorii externi.


Hyalo4Control – crema indicată pentru tratamentul local al rănilor acute sau cronice care prezintă risc de infecție, de exemplu în caz de arsuri de gradul 1 sau 2.


Stratamed gel - produs siliconic aprobat pentru a fi aplicat direct pe plaga neepitelializată. Formează un pansament flexibil, permeabil la aer si rezistent la apă, care protejeaza plaga de contaminarea bacteriană și crează condițiile optime pentru cicatrizarea mai rapidă a rănii.


Cicases WH - Crema epitelizantă ce stimulează refacerea epidermei pentru cicatrizare minimă. Ajută la repararea pielii, regenerând țesuturile deteriorate, menținând și maximizând hidratarea, suplețea și elasticitatea.


Xerolan - spray emolient, reparator, calmant pe bază de lanolină ultra-pură, este indicat în cazul iritațiilor, arsurilor superficiale, uscăciunilor severe a pielii.


Dacă arsurile provoacă durere prea mare, puteți lua un antiiflamator oral. Pe măsură ce pielea se vindecă, apar și senzațiile de mâncărime dar, atenție, nu trebuie să vă scărpinați. În schimb, puteți aplica o loțiune calmantă și hidratantă sau puteți să luați o pastilă din categoria antihistaminicelor pentru a reduce mâncărimile.

Comentarii