Cu siguranță te-ai confruntat cel puțin o dată cu situația în care ți-au apărut niște leziuni albe, de formă rotundă sau ovală, în interiorul gurii sau la baza gingiilor. Aceste ulcerații au denumirea de afte bucale, pot fi dureroase la atingerea cu limba, atunci când mănânci sau când vorbești. Vestea bună este nu sunt contagioase și nici periculoase, fiind foarte comune de altfel. Află în continuare care este motivul pentru care apar și cum poți să le tratezi.
De ce apar aftele bucale
Cauza exactă a apariției aftelor rămâne neclară, specialiștii menționând că există mai multe posibile cauze:
- rănile minore din gură (periaj agresiv, mușcături accidentale a pielii obrazului, accidentările sportive, rănile cauzate în timpul lucrărilor dentare)
- consumul de alimente picante sau acide
- diverse sensibilități alimentare
- carența de vitamine și minerale (B9, B12, zinc, fier)
- fluctuațiile hormonale
- stresul emoțional
- sistem imunitar slăbit
Care sunt simptomele aftelor bucale
Primul indiciu este forma lor caracteristică rotundă sau ovală, culoarea albă sau gălbuie, cu margini roșii. Apar de regulă pe interiorul obrajilor, al buzelor, sub limbă sau la baza gingiilor. Micile ulcerații provoacă dureri și usturimi ușoare. Nu există vreun test care să poată diagnostica aftele bucatele, dar medicul de familie sau medicul stomatolog pot confirma foarte ușor că pacientul se confruntă cu această afecțiune doar printr-o simplu consult și anamneză.
Tratamentul aftelor bucale
Aftele bucale minore se vindecă de la sine în termen de 10-14 zile, dar pentru a minimiza disconfortul se pot aplica unguene locale care vor calma zona. În cazuri rare, vindecarea aftelor poate dura până la o lună și chiar pot lăsa și cicatrici. În acest caz vorbim de afte bucale majore.
Spray-urile și cremele pentru afte bucale pot fi achiziționate de la farmacii și nu este necesară o prescripție medicală. Următoarele produse s-au dovedit a fi foarte eficiente în tratamentul aftelor:
Anaftin Spray contribuie la calmarea durerii provocate de leziunile bucale minore. Protejează zona afectată și grăbește vindecarea pe cale naturală a ţesuturilor afectate.
AftiBLOCK Gel ameliorează durerea prin crearea unei pelicule de protecție la suprafața mucoasei orale. Datorită acțiunii sale, protejează împotriva iritațiilor și ameliorează durerea.
Aftifix gel oral este un preparat recomandat în tratamentul aftelor bucale, herpesului oral și perioral sau a altor răni de la nivelul cavității bucale. Formează o peliculă ce aderă la mucoasa bucală, protejând zonele afectate. Reduce durerea și disconfortul.
Anaftin 3% apă de gură contribuie la calmarea durerii provocate de leziunile bucale minore.
AftiBLOCK spray - calmează durerea și susține procesul natural de vindecare a țesuturilor lezate
De asemenea, o apă de gură clasică cu efecte antimicrobiene poate reduce iritaţia. În unele cazuri, se pot prescrie antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare. Reține că recidivele sunt foarte frecvente, în decurs de un an aftele bucale pot să apară în medie de patru ori.
Cum să previi apariția aftelor bucale
Pentru că nu există o cauză exactă care să explice apariția aftelor, nu se poate recomanda o soluție care să fie universal valabilă. Totuși ai grijă la igiena orală, curăță dantura prin mișcări ușoare și folosește o periuță cu peri moi. Evită alimentele care în trecut au dus ala apariția aftelor sau redu consumul lor. De asemenea, efectuează anual un set de analize de sânge în care să incluzi și testele pentru vitamine B9 și B12, dar și pentru zinc, fier, pentru e evita eventuale carențe.
Comentarii