Ce este hiperhidroza și cum poți să scapi de transpirația excesivă

Transpirația excesivă care nu este cauzată de temperaturile înalte sau de exercițiile fizice este numită hiperhidroză, fiind o condiție medicală care poate fi ținută sub control. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre hiperhidroză: de ce apare și care este tratamentul.

De ce apare hiperhidroza


Transpirația este mecanismul prin care corpul își reglează temperatura internă. Aceasta se declanșează la semnalul sistemului nervos, care trimite solicitarea către glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește.


Majoritatea persoanelor pot să observe că în perioada verii au tendința de a transpira în mod excesiv, ceea ce este un lucru normal dat fiind temperaturile ridicate. Același lucru se întâmplă când mergem la sală, când alergăm sau când trecem printr-o situație stresantă ce ne cauzează anxietate. În unele cazuri însă nu există un factor extern care să cauzeze transpirația excesivă și atunci este probabil ca motivul să fie de ordin medical.


În caz de hiperhidroză primară (sau idiopatică), semnalele nervoase se transmit în mod defectuos fără un motiv anume, ceea ce declanșează o hiperactivitate a glandelor sudoripare. Astfel, persoana afectată poate transpira în mai multe zone ale corpului, nu doar la subraț, ci și pe mâini, picioare, tălpi, față și spate. De regulă, astfel de episoade au loc cel puțin o dată pe săptămână.


Hiperhidroza secundară însă poate avea o cauză medicală sau poate să apară în urma administrării anumitor medicamente (analgezice, antidepresive, medicamente pentru diabet și dereglări hormonale), iar transpirația cuprinde tot corpul.


Condițiile medicale care favorizează apariția hiperhidrozei sunt diabetul, tulburările sistemului nervos, afecțiunile tiroidei, menopauza și infecțiile. De asemenea, poate exista o predispoziție genetică, în acest caz condiția fiind întâlnită la mai mulți membri ai unei familii.


Remedii pentru transpirația excesivă


Pentru a scăpa de transpirația excesivă sau măcar pentru a reduce din simptome, în primul rând este necesar să afli cauza, mai ales dacă este de natură medicală.


Antiperspirantele, îmbunătățirea regimului alimentar și a stilului de viață – toate acestea pot ajuta la reducerea transpirației. În cazul în care o persoană a fost diagnosticată cu o afecțiune care are ca simptom transpirația excesivă, este important să se urmeze un tratament pentru condiția medicală de bază.


Așadar, iată ce poți să faci să faci pentru a reduce transpirația excesivă:


1. Înlocuiește deodorantul cu un antiperspirant

Antiperspirantele pe care le poți găsi în farmacii (Perspirex, Odaban, Vichy) au o formulă specială care ajută la diminuarea transpirației prin formarea unui dop ce astupă temporar canalul sudoripar. Nu îți face griji, acest dop este eliminat în câteva zile. Aplică deodorantul de 2-3 ori pe săptămână, seara, înainte de somn. Nu este necesar să re-aplici dimineața.

În farmacia online ducfarm.ro poți găsi mai multe tipuri de antiperspirant, în funcție de nevoile tale.

2. Îmbracă-te în haine din materiale naturale

După ce te-ai asigurat că ai aplicat un antiperspirant bun, evaluează-ți garderoba și încearcă să înlocuiești hainele mulate, în culori închise și care sunt produse din materiale care nu lasă pielea să respire. Optează pentru piese din bumbac, in, muselină, mătase, pânză de cânepă, iar vara poartă haine largi, fluide și în culori deschise.

 3. Ai grijă la alimentație

Se știe că anumite alimente au proprietatea de a ne face să transpirăm mai mult pentru că ridică temperatura corpului. Spre exemplu, evită pe cât posibil mâncarea picantă. De asemenea, dacă ești în public ar fi bine să renunți la consumul de cafea, alcool și la mâncarea caldă în general. Dacă însă ești în oraș cu prietenii și vrei să te bucuri de un preparant picat, asigură-te că reduci din transpirație prin folosirea în avans a unui antiperspirant eficient 

Antiperspirant vs deodorant: care este diferența?

Atât antiperspirantul cât și deodorantul sunt produse care ne ajută să mirosim mai bine atunci când transpirăm, dar acționează în două direcții diferite.

Dacă antiperspirantul funcționează prin blocarea canalului sudoripar, ceea ce împiedică eliberarea transpirației, atunci deodorantul nu face decât să mascheze mirosul pe care îl are corpul atunci când transpiră. Este important de reținut că sudoarea în sine nu are miros, dar capătă aroma specifică atunci când ia contact cu bacteriile de pe suprafața pielii.

Spre urmare, persoanelor care suferă de hiperhidroză li se recomandă folosirea unui antiperspirant, iar în restul cazurilor este suficientă folosirea unui deodorant. Cum hiperhidroza poate afecta nu doar axilele, ci și mâinile sau picioarele, se poate folosi o loțiune pentru transpirația picioarelor care poate controla mirosul puternic până la trei zile.

Așadar, hiperhidroza este o condiție care constă în transpirația excesivă fără motiv sau din cauze medicale și genetice. Aceasta poate fi controlată cu ajutorul antiperspirantelor și a mai multor mici schimbări în alimentație și în stilul de viață. În concluzie, nu trebuie să își faci griji, există soluții care te vor ajuta să ameliorezi hiperhidroza!

Sursa foto: www.unsplash.com

Comentarii