Ai ochii înroșiți? Iată care pot fi motivele

Ochii roșii reprezintă o problemă temporară de cele mai multe ori, ceea ce înseamnă că este de natură benignă și se poate remedia ușor cu ajutorul unui tratament adecvat. Uneori însă acest simptom poate indica și probleme mai grave, de aceea este important să știi cauzele ce duc la înroșirea ochilor.

1. Ai o alergie

Alergiile sunt probabil cea mai comună cauză pentru care ochii se înroșesc și se umflă. Aceste simptome sunt acompaniate și de mâncărimi, senzație de arsură și lăcrimare excesivă. Pentru început, este important să depistezi cauzele alergiei ca să le poți evita pe viitor. Cei mai cunoscuți alergeni sunt polenul, acarienii, mucegaiul, părul de animale și fumul de țigară. Picăturile de ochi pentru alergii oculare ajută la calmarea simptomelor și la îmbunătățirea aspectului ochilor.

2. Porți lentile de contact

Persoanele care poartă lentile de contact au mai des ochii înroșiți deoarece trebuie să-și atingă ochii pentru a fixa lentilele, uneori chiar și fără a-și spăla mâinile în prealabil. Aceste acțiuni pot cauza alergii, infecții, zgârieturi ale corneei, ulcere sau conjuctivită. De aceea este important ca lentilele și mâinile să fie curățate foarte bine. De asemenea, nu se recomandă dormitul cu lentile. Pentru a evita problemele oculare, folosește picături pentru ochi de fiecare dată când porți lentile de contact pentru a calma, proteja și hidrata pelicula lacrimală.

3. Ai ochii uscați

În mod normal ochii sunt umeziți datorită glandelor lacrimale, rolul lor fiind de a proteja și lubrifia ochii. Atunci când această funcție nu este îndeplinită corect, ochii devin uscați, înroșiți și inflamați iar vederea – încețoșată.

Te poți alege cu ochi uscați dacă locuiești sau lucrezi într-un mediu uscat (de exemplu, aerul condiționat și vântul pot usca ochii), te expui la soare fără ochelari sau porți lentile. De asemenea, fumul de țigară, munca la calculator și anumite medicamente pentru răceală pot duce la uscarea ochilor.

Dacă nu poți evita acești factori de risc, ai grijă să folosești picături pentru ochi uscați pentru o lubrifiere corespunzătoare.

Ochii uscați pot fi cauzați și de un deficit al vitaminei A, dar pot fi și un simptom al unor boli (sindromul Sjogren, artrita reumatoida, lupus, sclerodermia sau afecțiuni ale tiroidei).

4. Ai conjuctivită

Conjuctivita este o afecțiune oculară care constă în inflamarea membranei transparente ce învelește pleoapele din interior dar și partea albă a ochilor, care capătă o culoare roz sau roșie. Cauzele care duc la apariția conjuctivitei sunt diverse: de la alergeni și iritanți din mediul înconjurător la infecții virale și bacteriene. Atenție, conjuctivita este contagioasă dacă este cauzată de viruși și bacterii și poate fi răspândită ușor de la o persoană la alta.

Alte simptome al conjuctivitei sunt mâncărimile, senzația de arsură, senzația de corp strain în ochi, lăcrimare excesivă și secreții de mucus sau puroi care pot forma cruste pe pleoape și gene.

Tratamentul conjuctivitei diferă în funcție de cauzele care au dus la apariția afecțiunii și pot include antibiotice, antihistaminice, corticosteroizi și picături oftalmice pentru calmarea ochilor.

5. Petreci prea mult timp în fața ecranelor

În viața de zi cu zi suntem înconjurați de ecrane: ziua lucrăm la calculator, iar seara ne-o petrecem în fața televizorului. În plus stăm cu ochii în telefon în marea parte a timpului liber. Toate astea au un efect negativ asupra ochilor deoarece în timp ce stăm cu ochii în ecrane, suntem foarte concentrați și uităm să clipim. Iar asta duce la ochi uscați, înroșiți și obosiți. Pentru a preveni aceste probleme amintește-ți să faci pauze atunci când petreci timpul la televizor sau pe telefon, în plus poți încerca și câteva exerciții pentru ochi. Pentru persoanele care lucrează de la calculator sunt ideale așa-zisele lacrimi artificiale care hidratează ochii în mod optim.

Așadar, dacă ai ochii roșii este important să depistezi cauza și să urmezi un tratament corespunzător. Picăturile pentru ochi sunt eficiente în majoritatea cazurilor dar, pe lângă acestea, pot fi prescrise și alte medicamente.

sursa foto: www.vecteezy.com 

Comentarii