5 mituri și adevăruri despre mătreață

Orice persoană se poate confrunta cu mătreață: acei fulgi de culoare albă pe care îi găsești pe pielea scalpului sau printre firele de păr. Și pentru că este o situație care poate produce disconfort, deseori apelăm la soluții care ni se par salavatoare, dar care ajung să înrăutățească sănătatea capilară. Iată ce trebuie să știi despre mătreață pentru a putea scăpa de ea cu succes.

Ce este mătreața


Mătreața este de fapt un exces de piele uscată care se desprinde de pe scalp și ajunge în păr și pe umeri. De asemenea, pe lângă mătreață, pot să apară și mâncărimi ale scalpului, iar toate aceste simptome se agravează în lunile de toamnă și iarnă. Mătreața poate fi uneori confundată cu dermatita seboreică, care este o formă cronică de eczema, sau cu alte afecțiuni ale pielii care atacă scalpul și duc ala apariția scuamelor.


De ce apare mătreața


Medicii dermatologi au identificat mai multe posibile cauze care declanșează mătreața:


  • Curățarea deficitară a scalpului – dacă nu șamponăm bine rădăcinile părului, pe suprafața scalpului rămân celule moarte, sebum și murdărie, care în consecință duc la apariția mătreții
  • Pielea uscată a scalpului – în acest caz, mătreața este mai abundentă în lunile reci, dar se tratează ușor, prin folosirea unui șampon antimătreață hidratant, care va oferii pielii îngrijirea necesară.
  • Infecția cu ciuperca Malassezia – deși această ciupercă trăiește pe scalpul multor persoane, în unele cazuri poate cauza mătreață.
  • Folosirea de produse care nu se potrivesc scalpului – la fel ca orice altă parte a corpului, și pielea capului se poate irita și poate suferi o reacție alergică. Mătreața este un mod prin care înțelem că un produs pentru păr nu ni se potrivește.
  • Prezența unor boli de piele, cum ar fi dermatită seboreică, care se manifestă printr-un scalp cu scuame sau coji cu aspect uscat și lipicios.


5 mituri și adevăruri despre mătreață


1. Persoanele cu scalp gras nu pot avea mătreață


Adevăr: deși în majoritatea cazurilor de vină este scalpul uscat, și persoanele care au scalp gras se pot confrunta cu mătreață. Poate fi cauzată de ciuperca Malassezia care se hrănește cu sebumul de pe suprafața pielii capului sau poate fi cauzată o reacție alergică la un șampon.


Recomandare: în cazul în care mătreața este cauzată de excesul de Malassezia, folosește un șampon cu acid undeciclenic, cum este cel de la Revalid.  Produsul încetinește producția de bacterii Malassezia, reducând pruritul și iritațiile.


2. Trebuie să îndepărtezi bucățile de piele uscată de pe scalp înainte de spălare


Adevăr: Dacă te gândești că astfel vei avea parte de o curățare eficientă, nu este cazul. Îndepărtarea agresivă și necorespunzătoare a scuamelor poate fi nu doar dureroasă, ci și poate provoca sângerări, făcând scalpul mai susceptibil la infecții.


Recomandare: alege un șampon antimătreață recomandat pentru scalpul cu scuame, cum este cel de la Alpecin


3. Trebuie să te speli mai rar dacă ai mătreață


Adevăr: Multe persoane consideră că își agresează părul dacă se spală prea des pe cap. În realitate, dacă scalpul și părul nu sunt curățate regulat, resturile de sebum și piele uscată se adună și înrăutățesc situația, cauzând mai multă mătreață.


Recomandare: Pentru utilizarea zilnică folosește un șampon simplu, în funcție de tipul de păr, iar de două ori pe săptămână folosește un șampon antimătreață


4. Dacă ai mătreață, nu ar trebui să folosești produse de styling


Adevăr: Probabil că multe persoane ce au mătreață evită să mai folosească alte produse pentru a nu încărca părul. Dar atât timp cât părul este spălat în mod regulat pentru a preveni acumularea de piele uscată, se pot folosi orice produse de styling.


Recomandare: După fiecare ocazie în care ai folosit lac de păr, cremă de păr modelatoare sau orice alt produs de styling, folosește un șampon antimătreață eficient , care să aibă grijă de pielea sensibilă a scalpului.


5. Toată mătreață este la fel


Adevăr: În funcție de cauza ce o declanșează, și tipul de mătreață poate fi ușor diferit. De exemplu, dacă mătreața este simptomul unor boli de piele precum este dermatita seboreică, dermatita de contact, eczema sau psoriazisul, atunci ea se va manifesta diferit față de mătreața cauzată de o reacție alergică. De exemplu, în ca de dermatită seboreică mătreața va avea forma unor scuame sau coji.


Recomandare: Dacă suferi de dermatită seboreică, este recomandat să folosești un produs-tratament , cum este șamponul antimătreață Seboderm cu ketoconazole. Acesta reface echilibrul natural al firului de păr și previne exfolierea.


Reține că mătreața este o problemă foarte frecventă, cu multe cauze posibile. De aceea contează enorm să alegi un șampon potrivit. Nu ezita să ceri părerea unui medic dermatolog dacă observi că mătreața nu dispare după ce ai schimbat produsele din rutina de îngrijire a părului.

Comentarii