Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) fac parte parte din grupul medicamentelor care au atat efect analgezic (calmeaza dureaza) cat si efect antiinflamator (calmeaza si reduce inflamatia). Aspirina, diclofenacul, ibuprofenul sunt unele dintre cele mai cunoscute medicamente antiinflamatoare care previn umflăturile, durerea sau roșeața.


Aceste medicamente pot trata traumele articulare, durerea de cap, durerea dentara, durerea musculara, artrita, durerile de spate, fiind prescrise si in caz de inflamatii din zona ORL. In functie de afectiune, antiinflamatoarele pot fi administrate sub forma de injectie, pastile sau unguent.


Spre exemplu, crema antiinflamatoare puternica este adesea folosita de persoanele care au suferit o trauma fizica sau au facut o entorsa, deoarece combate foarte bine durerea musculara si articulara cauzata de traumatisme.


Crema antiinflamatoare pentru spate este recomandata in caz de dureri cervicale, toracice, lombare sau zona scarala. Majoritatea durerilor de spate apar dupa o cadere sau dupa ridicarea incorecta a unor obiecte foarte grele. Ele se pot manifesta timp de 2-3 saptamani, fiind numite si dureri cornice. In aceste cazuri este recomdata masarea zonei afectate cu crema antiinflamatoare, cat mai mult repaos si mentinerea unei pozitii corecte a spatelui. Durerea de spate ce depaseste trei luni este numita cronica si in acest caz este nevoie de o consultatie la un medic specialist.


Majoritatea antiinflamatoarelor pot fi achizitionate fara a fi nevoie de o prescriptie medicala, dar este de retinut faptul ca astfel de medicamente nu sunt indicate tuturor persoanelor. De exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt interzise persoanelor care au alergie la aspirina si copiilor sub 12 ani. De asemenea, femeile insarcinate, persoanele ce sufera de afectiuni renale, hepatice sau au probleme de coagulare a sangelui nu trebuie sa se trateze cu antiiflamatoare decat in cazul in care este permis de medic.


Ca orice medicamente, antiiflamatoarele pot avea astfel de reactii adverse: alergii, dureri de cap, greata, anemie, diaree, hemoragii gastrointestinale.